Kultura

MONODRAMA PREMA PALJETKOVIM PJESMAMA ‘Haiku iz bolnice’ u Tišljarićevoj režiji

srdjana simunovic Foto Skvrce

U sklopu MARS – Mljet Adventure Robinson Society Festivala večeras će na Mljetu u Babinom Polju u 21 sat članica ansambla Kazališta Marina Držića Srđana Šimunović izvesti autorski projekt ‘Haiku iz bolnice’ nastao na temelju pjesama koje je napisao naš veliki književnik Luko Paljetak.
U ovoj monodrami koju je režirao Paolo Tišljarić, na intiman način isprepliću se umjetnički putevi autorice i Luka Paljetka.
-Luko Paljetak napisao je 28 haiku pjesama u bolesničkoj postelji za vrijeme liječenja u Zagrebu u prosincu 2022. godine. Ove godine nas je napustio naš sugrađanin i mag poezije, a ovom produkcijom odajemo mu počast. Sve pjesme prevedene su na japanski jezik (osim jedne) i izdane su u grafičkoj mapi te se po jedan primjerak mape nalazi u Sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, a jedan je u Kraljevskoj japanskoj knjižnici u Kyotu.
Paljetak kroz nadahnuti humor piše o svojim bolesničkim danima, tako ih krati i sebe liječi… Strah, tuga i neprežaljeni odlazak voljenih i nevoljenih… Nepostojanje balansa unutar našeg tijela i veze s prirodom koju
tako često danas režemo… – pojasnio je autorski tim.

Foto: KMD/Miho Skvrce

Pročitajte još

ANDALUZIJSKI DUH I FOLKLOR Ansambl Antiphonus i gitarist Petrit Çeku održali koncert u Dvoru

Dulist

DONACIJA DPDS-a Znanstvena knjižnica bogatija za primjerak tiskarske djelatnosti Dobrića Dobrićevića

Dulist

[FOTO] Senka Bulić ususret ‘Ekvinociju’: Povijest Igara obilježena je tekstovima Vojnovića

Dulist