Zanimljivosti

MOĆ PRIRODE Doznajte kojih 5 začina pomaže u pamćenju i koncentraciji!

zacini

Doktor Brandon Crawford, neurolog specijaliziran za zdravlje i liječenje mozga je rekao kako postoji nekoliko začina koji mogu uvelike poboljšati pamćenje i koncentraciju, objavljuje Shefinds. Naime, riječ je  o pet začina, a to su: cimet, đumbir, kurkuma, muškatni oraščić i crni papar.

Cimet i đumbir
Cimet je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu živčanih struktura od oksidativnog stresa. Nadalje, đumbir pomaže u ravnoteži neurotransmitera te poboljšava koncentraciju.
– Poznat po svojim snažnim protuupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa – dodao je doktor.

Kurkuma
Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Doktor Crawford govori o snazi kurkume, ističući spoj kurkumin. Ona može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu – faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alzheimerove bolesti.

– Kurkumin također podiže razinu moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu – tvrdi doktor Crawford.

Muškatni oraščić i crni papar
Muškatni oraščić može poboljšati pamćenje i spriječiti degeneraciju živčanih puteva. Doktor dodaje kako muškatni oraščić ima učinke i na poboljšanje raspoloženja, što može doprinijeti koncentriranijem i pozitivnijem mentalnom stanju. Uz oraščić je dobro iskoristiti crni papar za zdravlje mozga u kombinaciji s kurkumom.

– Piperin, aktivni spoj u crnom papru, može povećati apsorpciju kurkumina do 2 tisuće posto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već također pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih tvari, neizravno podupirući kognitivno zdravlje – zaključio je Crawford.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist