Doktor Brandon Crawford, neurolog specijaliziran za zdravlje i liječenje mozga je rekao kako postoji nekoliko začina koji mogu uvelike poboljšati pamćenje i koncentraciju, objavljuje Shefinds. Naime, riječ je o pet začina, a to su: cimet, đumbir, kurkuma, muškatni oraščić i crni papar.
Cimet i đumbir
Cimet je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu živčanih struktura od oksidativnog stresa. Nadalje, đumbir pomaže u ravnoteži neurotransmitera te poboljšava koncentraciju.
– Poznat po svojim snažnim protuupalnim svojstvima, đumbir može poboljšati kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa – dodao je doktor.
Kurkuma
Kurkuma je poznata po svojim protuupalnim i antioksidativnim svojstvima. Doktor Crawford govori o snazi kurkume, ističući spoj kurkumin. Ona može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu – faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alzheimerove bolesti.
– Kurkumin također podiže razinu moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu – tvrdi doktor Crawford.
Muškatni oraščić i crni papar
Muškatni oraščić može poboljšati pamćenje i spriječiti degeneraciju živčanih puteva. Doktor dodaje kako muškatni oraščić ima učinke i na poboljšanje raspoloženja, što može doprinijeti koncentriranijem i pozitivnijem mentalnom stanju. Uz oraščić je dobro iskoristiti crni papar za zdravlje mozga u kombinaciji s kurkumom.
– Piperin, aktivni spoj u crnom papru, može povećati apsorpciju kurkumina do 2 tisuće posto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već također pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranjivih tvari, neizravno podupirući kognitivno zdravlje – zaključio je Crawford.