Aktualno

MLJET, SADRŽAJ SREĆE Knjiga DuLista i dr. Siniše Cara oduševila Varaždince, održane čak dvije promocije

Omiljeni varaždinski kardiolog, a svojedobno i mljetski liječnik, dr. Siniša Car, u Varaždinu je predstavio knjigu kolumni „Mljet, Sadržaj sreće“

Nakon uspješnog dubrovačkog predstavljanja dr. Car posjetio je rodni Varaždin kako bi predstavio knjigu „Mljet, Sadržaj sreće“.

Uz dr. Cara, na predstavljanju knjige govorila je i Sofija Cingula, varaždinska mezzosopranistica i predstojnica Odsjeka studija Solo pjevanja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, ujedno i Sinišina draga kuma, upravo kojoj je posvetio i jednu kolumnu, ‘Portret: kumica’. Večer je moderirala naša glavna urednica, ujedno i urednica knjige – Barbara Đurasović.

Promociju je uveličao nastup Nonet Donum, varaždinskog vokalnog ansambla pod vodstvom Višeslava Jaklina.

Ovaj ugledni varaždinski kardiolog iznenadio je medije i javnost kada je 2016. zamijenio užurbanu varaždinsku okolinu otokom Mljetom. Sljedećih pet godina, radeći kao liječnik opće medicine, dr. Car je pisao i tjedne kolumne za DuList pod nazivom „Život na jugu“. Iako kolumne nisu pisane kako bi u konačnici bile ukoričene, njegovu mljetsku priču DuList je odlučio sačuvati trajno te je tako, početkom prosinca, nastala knjiga „Mljet, Sadržaj sreće“.

„Iznimno sam zahvalan što sam mogao doći u Varaždin i svojim Varaždincima predstaviti knjigu. U proteklih pet godina, živeći i radeći na otoku Mljetu, naučio sam štošta, a nešto od toga možete pročitati u mojoj mljetskoj priči – rekao je dr. Car i dodao „ovo je knjiga o ljepoti življenja, a svakim napisanim retkom želio sam ukazati na jednostavnost života, ali i izazove koje nastaju kao posljedica odluka.“

U knjizi dr. Car opisuje otočku svakodnevnicu, dijeli svoje najintimnije misli, raspravlja i filozofira o životu i vjeri. Podijelivši knjigu u sedam poglavlja, dr. Car predstavlja isto toliko razloga za sreću svakog čovjeka.
Raspravu je moderirala Barbara Đurasović, urednica DuLista, ujedno i urednica knjige. „Godinama sam dolazila na odmor na Mljet, a 2016. do mene je stigla informacija da su Mljećani dobili novog liječnika. Isplati se upoznati ga – rekli su mi – i nisu pogriješili“, navodi Barbara i dodaje „i tako smo počeli surađivati. Nisam postavljala uvjete, a jednom tjedno od njega bi stizale kolumne. Već tada sam znala kako ću mu se odužiti, zahvaliti za našu dugogodišnju suradnju. I tako je nastao „Sadržaj sreće“!“.

Dr. Car izvrsno se uklopio među Mljećane i njihovu zajednicu – oformio je crkveni zbor, pjevao u klapi, a inicirao je i otvaranje podružnice Glazbene škole. „Sa Sinišom dijelim strast prema klasičnoj glazbi, a otvaranje Glazbene škole iznimna je prilika za sve stanovnike otoka koji se žele baviti glazbom“– rekla je Sofija Cingula, varaždinska mezzosopranistica i zaključila „rano je prepoznao potencijal Mljeta i Mljećana te iako je izjavio da se s Mljeta vratio obogaćen, on je isto tako obogatio Mljet.“

Nakon dubrovačke i varaždinske promocije, predstavljanje knjige „Mljet, Sadržaj sreće“ uslijedit će 21. siječnja, u dvorani Urania u Zagrebu, gradu u koji se preselio nakon pet godina provedenih na Mljetu i u kojem danas radi kao kardiolog u KBC Sestre milosrdnice.

foto: regionalni.hr/DuList/ ‘Metel Ožegović’

Pročitajte još

OPĆINU STEŽU ROKOVI Vrtić u Kuparima do 2026.?

Andrea Falkoni Račić

Festanjulka Lada Jurica šalje pozdrave iz Bruxellesa

Dulist

Olujna bura zatvorila Most dr. Franja Tuđmana

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija