Kultura

Mladi slikari sutra izlažu svoje radove nastale u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik

Mladi slikari sutra izlažu svoje radove nastale u suradnji s Umjetničkom galerijom Dubrovnik

Izložba radova učenica i učenika 2. razreda Slikarskog odjela UŠLS, nastala u suradnji sa Umjetničkom galerijom Dubrovnik ‘Dijalog sa skulpturama iz Umjetničke galerije Dubrovnik’ otvara se u četvrtak, 10. ožujka 2022. u 17 sati u “Galeriji mladih” na Slikarskom odjelu Umjetničke škole, Ul. branitelja Dubrovnika 45 (ex Zarazni odjel).

Izlažu: Lucia Maria Bagavac, Dominik Čižek, Vito Jakobušić, Ana Kužnin, Nika Masle, Amela Mešković, Nika Pavlović, Dora Peručić, Adelisa Pezerović, Josipa Reškovac, Leona Šuljak i Petra Ujdur, a izloženi radovi nastali su u sklopu radionice zamišljene kao vid upoznavanja učenika sa vrhunskim ostvarenjima moderne hrvatske skulpture iz fundusa Umjetničke galerije Dubrovnik.

U prvoj, spoznajno – teoretskoj, fazi muzejska pedagoginja UGD Ivona Šimunović, prof. prezentirala je učenicima dio fundusa skulptura izloženih u vanjskom dijelu Galerije te ih uputila na opće karakteristike razdoblja, a potom i na individualne karakteristike umjetnika odnosno djela. Učenike se potaklo na aktivno sudjelovanje i istraživanje kako bi u sljedećoj fazi mogli preći na analitičko promatranje i crtanje.

Druga, aktivno-stvaralačka, faza odvijala se kroz nekoliko mjeseci u školi, u sklopu redovne nastave predmeta Crtanje i slikanje te Slikarske tehnike i materijali. Učenici su dekomponirali asimilirani likovni sadržaj te ga uz pomoć mašte dovodili u nove zamišljene kontekste.

Izložba pokazuje kako su učenici kroz upoznavanje s našim umjetničkim nasljeđem savladali crtačke i slikarske probleme i dodatno razvili vlastita kreativna promišljanja.

Pročitajte još

RAZGOVOR S REDATELJEM IVANOM LEOM LEMOM Njegova predstava ‘Zakon Zagore’ oduševila dubrovačku publiku

Ivana Mijić Vulinović

U Splitu otvorena izložba na kojoj izlaže četrnaest dubrovačkih umjetnica

Dulist

Slike Stjepka Mamića izložene na tri povijesna pariška salona

Dulist