Zanimljivosti

Mladi katolici dolaze u Dubrovnik

Mladi katolici dolaze u Dubrovnik

Susret hrvatske katoličke mladeži (SHKM), koji se održava svake druge godine u nekoj biskupiji u Hrvatskoj održat će se 26. i 27. travnja 2014. godine u Dubrovniku.

Na susretu u Dubrovniku očekuje se  više desetaka tisuća mladih iz Hrvatske i inozemstva. Pripreme za  susret počele su još prošle godine kada je imenovan Organizacijski odbor Susreta hrvatske katoličke mladeži u Dubrovniku u okviru kojeg djeluje više pododbora.  Predsjednik Odbora je generalni  vikar Dubrovačke biskupije mons. dr. Petar Palić.Izabrano je geslo susreta: „Na slobodu pozvani!“,  završava se izrada prigodnih kateheza koje će  proći svi sudionici susreta u svojim župama, pri kraju je izrada loga i himne susreta. 

Obitelji u biskupiji uz blagoslov kuća prošle godine dobili su prve informacije o susretu i pozvane su da pruže smještaja tako velikom broju mladih i njihovih voditelja.  Zbog tog susreta dubrovački biskup mons. Mate Uzinić ovu pastoralnu godinu u biskupiji proglasio je Godinom mladih. Prošlog i ovog tjedna  članovi Pododbora za animatore i volontere započeli su animaciju po dubrovačkim srednjim školama gdje, uz dogovor s ravnateljima, njihove ekipe dolaze na satove, upoznaju mlade općenito sa susretom i  s načinima na koje se oni mogu aktivno uključiti. I mi smo tako zajedno s animatorima posjetili učenike drugog razreda elektrotehnike u Pomorskoj školi Dubrovnik.

– Dolazi nam 40 tisuća madih, a pretpostavka je sa oko 800 autobusa. A za tu organizaciju potreni ste nam vi – rekao je uvodno  don Marin Lučić. Dvojica animatora Antonio Raič i Igor Rački prenijeli su svoja iskustva s ranijih susreta, upoznavši učenike s programom susreta u Dubrovniku.
-Povod ovog našeg dolaska je Susret hrvatske katoličke mladeži, a mladi su nositelji ovog projekta. Stoga idemo od škole do škole, a planiramo ići i prema župama, domovima i fakultetima, te pozvati mlade da nam se priključe i sudjeluju na ovom susretu jer je to jedinstvena  prilika. To je susret koji će povezati sve mlade Hrvatske, a trebaju nam mladi s područja Dubrovnika kako za volontiranje tako i za smještaj sudionika – rekao je Antonio Raič animator Dubrovačke biskupije već drugu godinu za redom.

-Želimo mladima reći što znači biti volonter, kako se prijaviti, potaknuti mlade da se uključe te da taj susret u Dubrovniku bude poseban i nama Dubrovčanima – dodao je animator Igor Rački.

Tako mladi mogu biti volonteri na susretu, mogu se priključiti velikom biskupijskom zboru mladih uvježbavajući pjesme za glavnu misu i pretprogram, a mogu u svojim domovima, uz dopuštenje roditelja, ponuditi smještaj s večerom i doručkom  za jednu noć mladima koji  dolaze u Dubrovnik.  Članovi ekipa su, uz voditelja, i sami mladi koji su proteklih godina završili školu za animatore.
-Imamo 80 animatora, a prijava volontera traje od 13. ožujka do 1. studenog. Prijave se šalju župnom koordinatoru koji će vas uputiti kad je sastanak koji će se održavati na razini župa – zaključili su.

 Dosadašnji susreti održani su u Splitu (1996.), Rijeci (2000.), Osijeku (2002.), Šibeniku (2004.), Puli (2006.), Varaždinu (2008.), Zadru (2010.) i Sisku (2012.) i na njima su sudjelovali i mladi iz Dubrovačke biskupije.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist

[VIDEO] MLADI IZUMITELJI Andro i Niko Stanoš od smeća napravili tenk na daljinsko upravljanje

Dulist

KONZUMACIJA MESA KOD HRVATA Puno ih voli pršut, kulen, teletinu i janjetinu, ali ne mogu ih priuštiti

Dulist