Zanimljivosti

Mladi Gradišćanci posjetili Dubrovnik

U osomodnevnom posjetu Dubrovniku boravila je grupa od jedanaest učenika Panonske gimnazije Gornja Pulja /BG/BRG/BORG Oberpullendorf iz austrijskog Gradišća.

Voditeljica ovog edukativnog posjeta Dubrovniku je profesorica Gisela Csenar, koja svake godine organizira  maturalno putovanje svojih učenika u Dubrovnik. Nekima  od njih ovo nije prvi  posjet, dolazili su Iiprethodnih godina, bilo kao članovi folklorne ili pak glazbene grupe koja djeluje pri njihovoj školi u Austriji.
Domaćini u Dubrovniku bili su im don Bernard Pleše i profesorica Mirjana Žeravica, iz Biskupijske klasične gimnazije Rudera Boškovića s pravom javnosti.
Učenici iz Gradišća sudjelovali su u nastavi  u toj dubrovačkoj gimnaziji, uglavnom na satovima hrvatskog jezika, kako bi uz svoj gradišćanski hrvatski, uspješno savladavali i književni jezik.

Bili su sudionici natjecateljskog recitala domoljubne poezije, na kojem je učenica iz Gradišća,  Hana Darabos osvojila zavidno treće mjesto po mišljenju stručnog povjerenstva.

Također je bilo organizirano i večernje glazbeno druženje u školi, gdje su domaćini odmjerili snage sa svojim sunarodnjacima  iz Austrije, te pokazali  bliskost kroz pjesmu i ples.

Mladi Gradišćanci  su razgledali prirodne i kulturne znamenitosti Grada, dubrovačke zidine, posjetili su otočić  Lokrum, Župu dubrovačku, Konavle i otok Mljet kao i ured Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, gdje su pjesmom oduševili  prolaznike  i goste na Prijekome. 

Upoznali su se sa  uvjetima studiranja u Dubrovniku, poglavito na Međunarodnom sveučilištu za diplomaciju. Neizostavan je bio i koncert FA Lindo. 

Uz svesrdnu pomoć institucija Grada, organizatori  i domaćini Gradišćancima su uz Biskupijsku  klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića bili i profesorica Mirjana Žeravica, Hrvatska matica iseljenika  Dubrovnik, Hrvatsko austrijsko društvo Dubrovnik  te Folklorni ansambl Lindo.

Pročitajte još

BESPLATNI WEBINARI Kako proširiti svoje poslovanje ili se ‘progurati’ na tržištu?

Dulist

BOLJE OD BILO KOJEG SHOWA Kreće nova sezona Kluba mladih znanstvenika

Dulist

‘LIJEPO JE KAD SE DRŽI DO TRADICIJE’ Luminacija u Čibači uoči blagdana sv. Luke

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija