Zanimljivosti

Mladi Gradišćanci posjetili Dubrovnik

Mladi Gradišćanci posjetili Dubrovnik

U osomodnevnom posjetu Dubrovniku boravila je grupa od jedanaest učenika Panonske gimnazije Gornja Pulja /BG/BRG/BORG Oberpullendorf iz austrijskog Gradišća.

Voditeljica ovog edukativnog posjeta Dubrovniku je profesorica Gisela Csenar, koja svake godine organizira  maturalno putovanje svojih učenika u Dubrovnik. Nekima  od njih ovo nije prvi  posjet, dolazili su Iiprethodnih godina, bilo kao članovi folklorne ili pak glazbene grupe koja djeluje pri njihovoj školi u Austriji.
Domaćini u Dubrovniku bili su im don Bernard Pleše i profesorica Mirjana Žeravica, iz Biskupijske klasične gimnazije Rudera Boškovića s pravom javnosti.
Učenici iz Gradišća sudjelovali su u nastavi  u toj dubrovačkoj gimnaziji, uglavnom na satovima hrvatskog jezika, kako bi uz svoj gradišćanski hrvatski, uspješno savladavali i književni jezik.

Bili su sudionici natjecateljskog recitala domoljubne poezije, na kojem je učenica iz Gradišća,  Hana Darabos osvojila zavidno treće mjesto po mišljenju stručnog povjerenstva.

Također je bilo organizirano i večernje glazbeno druženje u školi, gdje su domaćini odmjerili snage sa svojim sunarodnjacima  iz Austrije, te pokazali  bliskost kroz pjesmu i ples.

Mladi Gradišćanci  su razgledali prirodne i kulturne znamenitosti Grada, dubrovačke zidine, posjetili su otočić  Lokrum, Župu dubrovačku, Konavle i otok Mljet kao i ured Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik, gdje su pjesmom oduševili  prolaznike  i goste na Prijekome. 

Upoznali su se sa  uvjetima studiranja u Dubrovniku, poglavito na Međunarodnom sveučilištu za diplomaciju. Neizostavan je bio i koncert FA Lindo. 

Uz svesrdnu pomoć institucija Grada, organizatori  i domaćini Gradišćancima su uz Biskupijsku  klasičnu gimnaziju Ruđera Boškovića bili i profesorica Mirjana Žeravica, Hrvatska matica iseljenika  Dubrovnik, Hrvatsko austrijsko društvo Dubrovnik  te Folklorni ansambl Lindo.

Pročitajte još

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist