DuList INUrednički izbor

Mirnin šareni Uskrs na pjatu. Donosi vam dvije slasne ričete!

Mirnin šareni Uskrs na pjatu. Donosi vam dvije slasne ričete!

Vrijeme Uskrsa se bliži, a inspira­cije za blagdansku trpezu svuda su oko nas. S poznatim tradicionalnim namir­nicama može se napraviti mnogo, a kriju u pozadini nutritivno obilje koje uz umjerenost potpuno potpisuju načela pravilne balansirane prehrane.

Kuhana šunka i jaja, domaći kruhovi i pinca te mladi luk, rotkvica i hren sino­nimi su uskršnjeg jutra i osmijeha oko stolova dok se dječica razmjenjuju i tuckaju pisanicama ‘glavu o’ glavu’. Iz aspekta nutricionizma, kao i za sve blagdane, uvijek volim reći isto što se tiče prehrane – ‘to su blagi dani’ i valja našem hranjenju pristupiti upravo tako.

Pripremila: Mirna Sarić

Stavite fokus na povrće i izvore pro­teina te se sjetite načela umjerenosti. Zašarenite svoje pjate povrćem – šparo­gama, kapulicom, rotkvicama, hrenom, mrkvom, graškom, a onda dodajte izvore proteina – kuhanu šunku, jaja, svježe mlade sireve, a potom ostale nutritivno bogate namirnice Uskrsa i slažite pjate po već dobro naučenim načelima organizacije tanjura.

Mirnin šareni Uskrs na pjatu. Donosi vam dvije slasne ričete!

Nastojte pripaziti s količinom unešenih suho­mesnatih proizvoda, alkohola, mesnih pečenja te soli, posebno populacija s kardiovaskularnim oboljenjima (krvni tlak, ateroskleroza, hiperlipidemije) te osobe s prekomjernom tjelesnom masom kako ne biste dodatno ‘doli­jevali ulje na vatru’, a fokus stavite na kvalitetu prehrane, umjerenost u jelu i piću te obaveznu tjelesnu aktivnost poput šetnji na burovitom suncu.

Ostatke od uskršnje šunke pretvo­rite u pogaču, izljevanku ili muffine, a kuhana jaja napunite i dodajte im nove arome. Uskršnja šunka omiljeni je sastojak tradicijskih recepata, a naj­češće je stavljamo u kruh ili pak nare­zujemo na ovale. Nerijetko zaostaje i po frižiderima i valjalo bi ju iskori­stiti u nekim drugim jelima. No, što ako možemo mijenjati formu tradi­cionalnih namirnica koje jedemo i ukomponirati ih u zanimljiva jela?Donosim vam dvije ričete koje u sebi sadrže tradicij­ske uskršnje namirnice, a oku i nepcu su ugodni i zanimljivi. Potvrdili degustatori!

Poruka za kraj glasi – uživajmo prven­stveno u hrani, okusima i zajedništvu oko stolova, a brojanju kalorija i optereće­nosti ovih dana nema mjesta. Put ka zdravoj i odr­živoj pre­hrani je maraton­ska utrka koju sva­kodnevno trčite, i nemate straha ako unutar te utrke, imate rutu koja sugerira predah kao što je blagdan.

Predahnite, udahnite, zahva­lite i obojajte tanjure te sutradan povratak u utrku i laganim tem­pom nastavite dalje.

Šarena punjena jaja

Mirnin šareni Uskrs na pjatu. Donosi vam dvije slasne ričete!

Sastojci:
kuhana jaja – 5 do 7 kom
sok od cikle (ukiseljene) – 500 ml (1 veća tegla)
naribani svježi hren – 2 male žlice
svježi sir s vrhnjem – 400 g
senf – 1 velika žlica
kuhana šunka (na kockice) – 150 g
vlasac, sol, papar – po želji
jogurt tekući (za razrijediti tek­sturu, po želji)

Priprema:
Skuhajte jaja, a potom ih ohladite dobro, barem 1 sat kako bi se dobro gulila.

Ljusku uklonite i kuhana cijela jaja ubacite u lončić (staklenku) sa sokom od cikle (kupovnim ili od kisele cikle). Ostavite jaja u obojenoj vodi barem 4 do 5 sati, najbolje preko noći, a ujutro ih procijedite, posušite te presijecite na pola s čistim nožem.

Uklonite žumanjke i izgratajte ih na ribež u jednu posudu, a potom u istu posudu dodajte – svježi sir s vrhnjem, začine, naribani hren, kockice šunke te po želji i malo jogurta za bolju mazivost. Sve zajedno promiješajte žlicom. Dobi­veni nadjev ubacite u dresir vrećice i punite jaja.

 

Uskršnji kukuruzni kruh sa šunkom, kapulicom i feta sirom

Mirnin šareni Uskrs na pjatu. Donosi vam dvije slasne ričete!

Sastojci:
2 jaja
150 g oštrog brašna
200 g kukuruznog brašna
150 g svježeg sira
100 ml jogurta tekućeg
100 ml maslinovog ulja
1 prašak za pecivo
200 g feta sira
300 g kuhane šunke
2 kom mladog luka
začini: sol, papar, dalmatinski, vlasac

Priprema:
U jednoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke – mješa­vinu brašna, začine i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – jaja, sir, jogurt te masli­novo ulje. Polako dodavajte suhe sastojke mokrim i dobijte gustu smjesu, a potom ubacite šunku, feta sir i kapulicu i umiješajte. Dobivenu smjesu izlijte u kalup za torte – promjera 18–20 cm te pecite u zagrija­noj pećnici na 180°C, 40-ak minuta. Pogača je gotova, kada kroz ubod čačkalice ništa ne zaostaje na njoj.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad