DuList INUrednički izbor

Ane i Ines pripremile su slatku platu za još slađe blagdanske trenutke

Ane i Ines pripremile su slatku platu za još slađe blagdanske trenutke

Nadamo se da ćete probati napraviti i svoje slatke plate i oduševiti svoje bližnje, a mi vam želimo da se pri tom zabavite, podružite i želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs pun šarenila i veselja – kažu nam Ane Čerjan i Ines Petrović koje su pripremile ukusnu degustaciju za blagdane pred nama 

 

Ovog Uskrsa vam Ines i ja donosimo naše ideje za slatku blagdansku platu i tradiciju ukrašavanja jaja koju smo obje naučile od naših mama. Kao i uvijek, naći će se nešto ‘po starinski’, nešto što smo posudile, a nešto je naše i novo, a uz to i plavo, ali sve skupa jako zanimljivo i zabavno. Nadamo se da ćete se i vi upustiti u avanturu s nama i izazvati oduševljenje svojih ukućana i prijatelja. Krenimo od kraja ili ‘nečega plavog i posuđenog’. Ove godine, uz tradicionalno penganje jaja, odlučile smo obnoviti jednu staru tradiciju ukrašavanja jaja. Ona uključuje izlet u prirodu ili vrt po razne cvjetiće i listiće, one rasparane hulahopke s dna ladice koje čuvate iako znate da ih nećete nikad obući i ako je moguće naći – jaja bijele kore.

Pripremile: Ane Čerjan i Ines Petrović

Iako se kod nas njeguje tradicionalna bordo crvena boja jaja koja se dobije uz pomoć luka, isprobali smo ovaj put dobiti plavu boju uz pomoć crvenog kupusa, a nastavite li čitati, saznat ćete je li nam to i uspjelo.
Sigurno, prvo pitanje koje vam pada na pamet je mogu li se koristiti i obična jaja umjesto onih bijele kore – probale smo, mogu, ali ne dobijete baš plavu boju, već više neku sivkasto plavu i otisak ne dođe toliko do izražaja, tako da bi bilo dobro nabaviti ona bijele kore.

Mi smo nabavili domaća preko Inesine prijateljice, tako da ne bi trebao biti toliki problem, a zna ih biti prije Uskrsa i po butigama. Možete se iskušati i u izbjeljivanju jaja, ali onda pripazite jer su takva jaja sklona pucanju.

Što ćemo dalje?
Jaja su bila samo početak, nakon njih su se samo redale ideje – hoćemo li tortu od mrkve, ili pak kuglof, je li rano za pinicu, a što će dobro izgledati na plati? Nakon puno pitanja bez odgovora i malo dogovaranja, ipak je donesena konačna presuda – em su čokoladni, em su u boji, rekla je Ines i tako riješila pitanje keksića, a uz njih smo se još odlučili i za klasične vanilija keksiće za koje sigurno svaka kuća ima recept (preporučamo da ih radite u kalupima u obliku jaja, cvijeća ili zečeva).

‘Kod Ines i Ane’
‘Imamo dvije vrste, što kažeš na još dvije?’, pitala sam Ines, na što je spremno kimnula glavom. Inače, u zadnje vrijeme smo shvatile da nam je pripremanje hrane velika ljubav, a još veća nam je tu hranu podijeliti s obitelji i prijateljima. Tu je i nastala ideja za ovu našu Uskršnju platu jer već neko vrijeme se bavimo osmišljavanjem doručaka za naša druženja. Malo smo ‘picajzle’, što bi se reklo, volimo da osim što je dobrog okusa, to dobro i izgleda.

Prirodno bojenje jaja – Plava jaja iz kupusa

Ane i Ines pripremile su slatku platu za još slađe blagdanske trenutke

Potrebni sastojci:
• 1 glavica crvenog kupusa
• voda
• jaja bijele kore
• cvijeće i listići
• dokoljenke
• vezice

Priprema:
Kupus narezati na tanke trakice, uliti vode taman da ga prekrije i kuhati ga dok ne zakuha pa još 45 minuta na laganoj vatri. Dok se kupus kuha, skuhajte i jaja – treba im nekih 15-ak minuta da budu savršeno kuhana, a onda ostavite da se sve skupa ohladi. Izaberite listiće koje želite staviti na jaja, stavite ih na željeno mjesto i umotajte ih u dio hulahopke, otkinite i zavežite.
Kada se kupus ohladio, procjedite ga i u tu vodu stavite jaja umotana u hulahopke. Sat, dva, preko noći, ovisno kakvu boju želite. Ako želite nježnije nijanse dovoljno je nekoliko sati, a za tamnije nijanse možete ih izvaditi i ujutro. Mi smo ih vadili nakon otprilike 2–3 sata i baš smo bile zadovoljne bojom.
Još jedan savjet zlata vrijedan – naši listići su bili stari nekoliko dana pa smo ih čuvali u novinskom papiru ispod knjiga – kao kad radite herbarij i pokazalo se da su puno bolji za raditi nego svježi koji su se stalno grčili i pucali.

eM čokoladni, eM u boji – M&M keksići

Ane i Ines pripremile su slatku platu za još slađe blagdanske trenutke

Potrebni sastojci:
• 150 g masla sobne temperature
• 60 g smeđeg cukara
• 40 g bijelog cukara
• 1 jaje (sobne temperature)
• žličica arome vanilije
• 250 g brašna
• žličica sode bikarbone
• 2 žličice gustina
• 1/2 žličice soli
• 200 g čokoladnih kapljica ili sitnije sjeckane crne čokolade
• 100 g M&M šarenih bombona (dodatno za preko po želji i ukusu)

Priprema:
Maslo izmiksati s cukarima, dodati jaje i aromu vanilije. Kada je smjesa povezana, dodati joj suhe sastojke (brašno, sodu, gustin, sol). Na kraju dodati čokoladne kapljice i bombone. Od smjese formirati 20-ak kuglica (mi smo vagale da budu jednake – jedna nam je bila 42 grama), na svaku dodati bombon (dva – tri) preko pa ostaviti hladiti u frižideru nekih pola ure do uru vremena. Zagrijati peć i peći na 180°C točno 10 minuta. Oni se hlađenjem stežu, a ostaju savršeno sočni, čokoladni i mekani iznutra.

Uvijek smo spremne pomoći
Ako vam zatreba inspiracija ili savjet – slobodno bacite pogled na moj Instagram, a ako vam se nešto svidi javite nam se, uvijek smo spremne pomoći i dati pokoji savjet ako možemo pomoći. Tko zna, možda se u budućnosti iz ovog našeg novog hobija stvori i neka kućica ‘Kod Ines i Ane’. Nego, vratimo se na našu platu – jaja imamo, kekse imamo, vrijeme je za zvijezde plate – sočne mini čokoladne kuglofe i muffine s komadićima čokolade. ‘Uši! Moraju imati uši!’, rekla sam Ines dodajući joj fondant smjesu. Iako nismo nikad radile s njom, znala sam da će se moja majstorica tijesta snaći bez problema, a tako je i bilo. Meni je prepustila dekoriranje kremama, a ona se bacila na izradu ušiju. Nadamo se da ćete probati napraviti i svoje slatke plate i oduševiti svoje bližnje, a mi vam želimo da se pri tom zabavite, podružite i želimo vam sretan i blagoslovljen Uskrs pun šarenila i veselja!

Sočni mini čokoladni kuglofi

Ane i Ines pripremile su slatku platu za još slađe blagdanske trenutke

Potrebni sastojci:
• 250 g brašna
• 40 g kvalitetnog kakaa
• 1 žličica sode bikarbone
• 1/2 žličice soli
• 125 g masla sobne temperature
• 100 g cukara
• 1 veće jaje
• 200 g grčkog jogurta
• 75 ml mlijeka
• 1/4 kikare kafe
• žličica arome vanilije
• 100 g čokoladnih kapljica

Priprema:
U jednoj zdjeli promiješajte suhe sastojke, a u drugoj mikserom umutite maslo s cukarom, pa tome dodajte jaje i nastavite miksati, ali dodavanjem ostalih sastojaka postepeno. Grčki jogurt, pa mlijeko, kafu i aromu vanilije. Povežite mokre sastojke sa suhim i dodajte ih u smjesu, a čokoladne kapljice ostavite za kraj. Njih lagano umiješajte u smjesu. Mini kalupe kuglofa (mi smo ih našle u Pepcu) punite tako da ispunite samo dvije trećine kalupa i stavite ih peći prvih 5 minuta na 220°C pa još desetak minuta na 180°C. Ukrasite ih kad se ohlade po želji – mi smo ih zamislile kao mala gnijezda i dodale gore jaja. Kad ste sve ispekli, ohladili i dekorirali, vrijeme je za slaganje plate – tu nema nekih pravila – ali ono što se pokazalo kao dobar savjet je da je manje – više. Nemojte pretrpavati platu, radije ostavite nešto sa strana u košari kako bi svi elementi na plati došli do izražaja i bili lako dostupni. Dodajte čokoladna jaja, zečiće, piliće, cvijeće, što god imate pri ruci, sve će poslužiti, pustite mašti na volju.

 

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist