DuList IN

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

Naša slatka suradnica iz Samobora Jannette Razum pripremila je nekoliko recepata za nadolazeće blagdane. Riječ je o čak deset slatki recepata – puslice s čokoladom i lješnjacima, božićna zvijezda s bademima, linzer pita s džemom od jagoda, kokos kuglice s bijelom čokoladom, speculaas keksi, božićni kolač sa začinima, vanilin kiflice, torta s lješnjacima i mascarpone sirom, bijela Ferrero torta i čokoladne zvjezdice

Uživajte!

Pripremila: Jannette Razum

Puslice s čokoladom lješnjacima

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

SASTOJCI ZA PUSLICE

2 bjelanjka

140 g šećera

1 žličica limunovog soka

OSTALO

150 g čokolade

2 žlice ulja

100 g lješnjaka

Lješnjake tostirajte, ohladite pa sitno nasjeckajte i ostavite sa strane.

Bjelanjcima dodajte malo soli te ih izmiksajte u čvrsti snijeg. Postupno dodajte šećer i miksajte dok ne dobijete čvrstu smjesu od bjelanjaka. Na kraju dodajte 1 žličicu limunovog soka. U smjesu za puslice ili kore od bjelanjaka uvijek je dobro dodati malo kiseline npr. limunovog soka ili octa koji će osigurati čvrstoću i stabilnost snijega.

Na lim za pečenje stavite masni papir, a smjesu od bjelanjaka premjestite u slastičarku vrećicu sa željenim nastavkom za ukrašavanje. Lagano istiskujte puslice ostavljajući mali razmak između svake kako se ne bi zalijepile jedna za drugu.

Puslice sušite ih u pećnici, otprilike 50 minuta na temperaturi od 100 °C. Ugasite pećnicu, ostavite vrata otvorena i pustite ih da se ohlade. Ohlađene puslice umačite u otopljenu čokoladu u koju ste dodali ulje, a zatim svaku puslicu umočite u sjeckane lješnjake.

 

Božićna zvijezda s bademima

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

DIZANO TIJESTO

400 g glatkog brašna

1 paketić suhog kvasca

2 žlice šećera

prstohvat soli

250 ml mlakog mlijeka

60 g maslaca

OSTALO

60 g sitno nasjeckanih badema

70 g maslaca

50 g smeđeg šećera

2 žličice cimeta

Brašno prosijte u veću zdjelu pa dodajte suhi kvasac, šećer, sol. U lončić zagrijte mlijeko pa u toplom mlijeku otopite maslac. Toplo mlijeko i otopljeni maslac dodajte u zdjelu pa umijesite tijesto – rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje. Tijesto mijesite 5-6 minuta, a zatim ga prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite sat vremena na toplom mjestu da se diže.

Kada tijesto udvostruči volumen malo ga premijesite i podijelite na četiri jednaka dijela. Komade tijesta razvaljajte u oblik kruga, malo veći od velikog kuhinjskog tanjura.

Na laganoj vatri otopite maslac. Odvojite 2 žlice sa strane za premazivanje zvijezde, a u veći dio otopljenog maslaca dodajte cimet.

Jedan komad tijesta premjestite na veliki lim za pečenje prekriven masnim papirom i premažite mješavinom otopljenog maslaca i cimeta te posipajte s 20 g sjeckanih badema. Isti postupak ponovite s drugim i trećim tijestom – slažite tijesta jedno na drugo, premažite mješavinom otopljenog maslaca i cimeta te posipajte bademima.

Posljednji, četvrti komad tijesta stavite na vrh i nemojte ga ničim premazivati. Sada na vrh tijesta stavite veliki, plitki tanjur i odrežite rubove tako da dobijete lijepo oblikovan krug.

Na sredinu tijesta stavite čašu i lagano ju pritisnite tako da označite krug do kojeg ćete rezati tijesto. Tijesto najprije izrežite na četvrtine, zatim na osmine pa šesnaestine.

U svaku ruku uzmite po jedan trokut i istovremeno ih rotirajte prema van i to dva puta. Krajeve dobro spojite tako da se ne odvajaju. Ponovite isto sa svim trokutima i pustite zvijezdu neka odstoji još 15-20 minuta na toplome. Prije pečenja premažite ju otopljenim maslacem. Božićnu zvijezdu pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 ºC.

 

Linzer pita s džemom od jagoda

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

PRHKO TIJESTO

300 g glatkog brašna

½ praška za pecivo

170 g šećera

1 vanilin šećer

150 g hladnog maslaca

150 g mljevenih lješnjaka

1 jaje

½ žličice cimeta

1 žličica ruma

OSTALO

350 g džema od jagoda

U većoj zdjeli pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte hladan maslac i prstima ga izmrvite. Dodajte sve ostale sastojke pa zamijesite glatko tijesto. Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak na sat vremena.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, cca 0,5 cm debljine.  Tijesto pažljivo prenesite u kalup za pite/tartove kojeg ste prethodno namastili i pobrašnili. Od ostatka tijesta izrežite zvjezdice.

Tijesto u kalupu izbodite vilicom, a zatim premažite džemom od jagoda. Preko prekmeza posložite zvjezdice, a ostatak zvjezdica ispecite zasebno. Linzer tortu pecite 25-30 minuta na temperaturi od 180 ºC.

 

Kokos kuglice s bijelom čokoladom

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

SASTOJCI za cca 50 kom

200 g bijele čokolade

100 ml slatkog vrhnja

50 g maslaca

prstohvat soli

200 g mrvica kokosa

cca 50 kom cijelih lješnjaka

Lješnjake tostirajte u pećnici, oljuštite im kožicu te ostavite da se ohlade.

Čokoladu, slatko vrhnje i maslac stavite u metalnu zdjelu za miksanje. Zdjelu stavite na lonac s vrućom vodom i topite sve sastojke na laganoj vatri. Kada se čokolada i maslac otope maknite zdjelu sa strane pa dodajte prstohvat soli i 100 g mrvica kokosa. Sve dobro izmiješajte, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim i u hladnjaku.

Uzimajte komadiće dobro rashlađene smjese, u svaku utisnite jedan lješnjak i oblikujte kuglice. Svaku kuglicu uvaljajte u mrvice kokosa.

 

Speculaas keksi

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

SASTOJCI za 12 kom

150 g maslaca sobne temperature

125 g smeđeg šećera

1 jaje

1 žličica mljevenog cimeta

prstohvat mljevenog klinčića

prstohvat mljevenog kardamoma

60 g mljevenih badema

300 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

Maslac, šećer i jaje miksajte 5-6 minuta dok ne dobijete gustu kremastu smjesu. Zatim dodajte začine – cimet, klinčić i kardamom te ostale sastojke – brašno, prašak za pecivo i mljevene bademe. Rukama umijesite glatko tijesto, omotajte ga prozirnom folijom i spremite u hladnjak na dva sata.

Rashlađeno tijesto tanko razvaljajte pa izrežite na komade približno jednake veličine utorima na kalupu. Tijesto lagano utisnite u kalup za Speculaas kekse, malo ga utisnite i lijepo oblikujte. Kekse 8-10 minuta na temperaturi od 170 ºC. Ukoliko nemate kalup za Speculaas kekse, tijesto razvaljajte i izrezujte klasičnim modlicama za kekse.

 

Božićni kolač sa začinima

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

SASTOJCI

200 g glatkog brašna

40 g kakaa u prahu

½ praška za pecivo

prstohvat soli

1 žlica začina za medenjake

½ žličice cimeta

¼ žličice muškatnog oraščića

2 jaja

200 g šećera

2 vanilin šećera

115 g maslaca sobne temperature

200 g jogurta

U zdjelu prosijte suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodajte sol, začine za medenjake, cimet i muškatni oraščić. Ostavite sa strane.

U zasebnoj zdjeli maslac izmiksajte sa šećerom pa dodajte jaja. Zatim dodajte jogurt i suhe sastojke. Sjedinite sve sastojke pa izlijte smjesu u namašćen i pobršanjen duguljasti kalup za kruh. Kolač pecite 40-45 minuta na temperaturi od 170 ºC. Ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu ili prelijte čokoladnom glazurom, kako volite.

 

Vanilin kiflice

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

SASTOJCI

150 g glatkog brašna

150 g oštrog brašna

100 g masti

100 g šećera

1 vanilin šećer

80 g mljevenih oraha

½ praška za pecivo

1 jaje

2 žlice mlijeka

Brašno i mast izradite rukama pa postupno dodajte ostale sastojke. Umijesite lijepo glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite dva sata u hladnjaku.

Prstima uzimajte manje komade tijesta te ih razvaljate u dugačke i tanke valjke. Režite male komadiće, duljine 5 cm i oblikujte kiflice. Kiflice posložite na lim za pečenje prekriven masnim papirom i pecite 10-12 minuta na temperaturi od 160 °C. Pazite da vam ne zagore, kiflice moraju ostati svijetle boje.

Pečene kiflice ostavite da se malo ohalde te ih mlake posipajte šećerom u prahu.

 

Torta s lješnjacima i mascarpone sirom

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

BISKVIT

3 jaja

75 g šećera

2-3 kapi arome ruma

65 g maslaca sobne temperature

prstohvat soli

50 g mljevenih lješnjaka

75 g glatkog brašna

1 žličica praška za pecivo

 

KREMA

200 ml slatkog vrhnja

125 g mascarpone sira

2 žlice šećera u prahu

2-3 kapi arome ruma

60 g mljevenih lješnjaka

 

Lješnjake tostirajte, ohladite i sameljite.Ostavite sa strane.

Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i izmiksajte ih u čvrsti snijeg.

Žutanjke dobro izmiksajte sa šećerom i maslacem sobne temperature. Dodajte nekoliko kapljica arome ruma pa zatim umiješajte snijeg od bjelanjaka. Na kraju lagano umiješajte prosijano brašno i prašak za pecivo te mljevene lješnjake.

Pripremljenu smjesu izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup za torte promjera 20 cm. Biskvit pecite 20-25 minuta na temperaturi od 170 °C.

Za pripremu kreme slatko vrhnje izmiksajte u mekani šlag. Zatim dodaje šećer u prahu mascarpone sir, aromu ruma te mljevene lješnjake. Kremu još kratko izmiksajte do željene gustoće.

Ohlađeni biskvit prerežite po sredini tako da dobijete dva jednaka dijela. Tortu nadjenite i premažite pripremljenom kremom, ukrasite prženim, sjeckanim lješnjacima.

 

Bijela Ferrero torta

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

KORE S LJEŠNJACIMA

4 bjelanjaka

8 žlica šećera

1 žlica limunovog soka

2 ravne žlice glatkog brašna

100 g mljevenih lješnjaka

 

BIJELA KREMA

4 žutanjka

250 ml mlijeka

60 g šećera

2 vanilin šećera

25 g gustina

100 g bijele Linolade

100 ml slatkog vrhnja

50 g sjeckanih lješnjaka

Lješnjake tostirajte i ohladite pa dio sameljite, a dio sitno nasjeckajte. Ostavite sa strane.

Bjelanjke izmiksajte u snijeg pa postupno dodajte malo po malo šećera, pred kraj dodajte limunov sok. Smjesu miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok se šećer ne otopi. Dodajte brašno i mljevene lješnjake pa kuhačom lagano izmiješajte smjesu.

Na masnom papiru nacrtajte 2 kruga promjera 20 cm. Okrenite papir naopako pa u označene krugove rasporedite polovicu pripremljene smjese. Kore pecite  15 minuta na temperaturi od 170 °C.  Ponovite postupak i ispecite još dvije kore. Ako imate 2 velika lima za pečenje, možete peći i sve četiri kore odjednom.

Za pripremu kreme žutanjke izmutite sa šećerom, vanilin šećerom, gustinom i malo mlijeka. Ostatak mlijeka zagrijte do vrenja pa po malo ulijevajte  u smjesu sa žutanjcima. Vrate sve natrag u lonac  i kuhajte na laganoj vatri dok se krema ne zgusne, poput pudinga. Ohlađenu kremu izmiksajte s Linoladom i pomiješajte s prethodnom izmiksanim slatkim vrhnjem. Na kraju u kremu umiješajte i sjeckane lješnjake.

Svaku koru premažite kremom. Lijepo zagladite cijelu tortu i spremite u hladnjak na nekoliko sati da se stisne. Kada se dobro ohladi ukrasite ju strugotinama bijele čokolade.

 

Čokoladne zvjezdice

MIRISI BOŽIĆA Jannette Razum je pripremila deset slatkih recepata!

SASTOJCI

250 g glatkog brašna

prstohvat soli

½ žličice praška za pecivo

15 g kakaa u prahu

½ žličice cimeta

80 g šećera u prahu

30 g mljevenih badema

1 jaje

150 g maslaca sobne temperature

U zdjelu stavite sve suhe sastojke – brašno, prašak za pecivo, sol, šećer u prahu, mljevene bademe, kakao te cimet. Zatim dodajte maslac sobne temperature i razmućeno jaje pa rukama umijesite glatko tijesto.

Tijesto omotajte prozirnom folijom i spremite u hladnjak dva sata.

Rashlađeno tijesto razvaljajte na lagano pobrašnjenoj površini, cca 0,5 cm debljine. Pomoću izrezivača za kekse u obliku zvjezdica izrezujte keksiće i slažite ih na lima pečenje prekriven masnim papirom.

Keksiće pecite 10-12 minuta na 180°C. Pečene kolačiće ostavite barem 2 minute da se ohlade na limu na jer su nakon pečenja krhki. Ohlađene keksiće spajajte čokoladnim namazom ili otopljenom čokoladom. Po žellji ih možete dodatno ukrasiti šećerom u prahu ili prošarati čokoladom.

 

Jannette Razum autorica je web portala Slatki svijet s receptima za torte i kolače te istoimenog webshopa u kojem možete pronaći raznovrsnu ponudu kalupa za kolače, posuđa i ostalih kuhinjskih pomagala.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist

[FOTOGALERIJA] Mladi Privatne gimnazije na maturalnoj večeri

Dulist

STARA ŠKOLA KREKA Marin Ivanović Stoka ponovno dolazi ispričati svoju priču

Dulist