Aktualno

MINISTRICA OBJASNILA Mogu li roditelji biti sankcionirani ako dijete ne pošalju u školu?

MINISTRICA OBJASNILA Mogu li roditelji biti sankcionirani ako dijete ne pošalju u školu?

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak gostovala je u RTL-u Danas. Na pitanje koliko učenika od 1. do 4. razreda očekuje u školama u ponedjeljak, odgovorila je:

-Škole su od ponedjeljka otvorene za svu djecu i epidemiološki okvir je takav da sva djeca mogu u školu i da za svu djecu mora biti mjesta u školama. Informacije koje dobivamo od ravnatelja je da se očekuje da puno više djece bude u školama nego je to u ova dva tjedna. Ali za ova dva tjedna smo imali vrlo restriktivan epidemiološki okvir, a sada su upute epidemiologa takve da kažu da su djeca jednako sigurna u školi kao i kod kuće. U vrijeme kada dijete možete povesti u igraonicu, na igralište, na svadbu od 300 gostiju. Onda sigurno je da su u školi – kazala je Divjak.

Na pitanje je li dolazak djece u školu od ponedjeljka obvezan, ministrica je odgovorila: Kao što smo rekli, u ovo vrijeme kada vam svi stručnjaci kažu da je u školi sigurno, nema ministra obrazovanja, ravnatelja škole ili učitelja koji će reći drugačije. Da, djeci je sada mjesto u školama i moraju biti u školama’.

-Međutim, moramo razumjeti da postoje različite objektivne i subjektivne okolnosti koje mogu utjecati na to da neka djeca nisu u školama. Primjerice, jesu li osnivači osigurali prijevoz do škole. Ili, imamo situaciju ovaj tjedan na Braču, za koju vjerujem da će se promijeniti idući tjedan, gdje djeca nisu mogla u ovom periodu u školu. Imate obitelji koje su izmještene, primjerice, iz Zagreba. Ali ima i subjektivnih okolnosti gdje je važno da onda roditelj bude u kontaktu s učiteljem, da bude u kontaktu s pedagozima i psiholozima i da svi govorimo ono što stručnjaci, liječnici, epidemiolozi osiguravaju kao dobro utemeljenu i istinu informaciju. A svi koji govore drugačije, treba se pitati zašto to rade. Djeci je mjesto u školi – kazala je Divjak.

Na pitanje što će se dogoditi 1. lipnja kada završava Škola na Trećem, ministrica je kazala da su već sada rekli da djeca trebaju biti u školi.

‘Što se tiče Škole na Trećem. Ona će trajati toliko dok se obavezni dio gradiva ne obradi. Kao i u onoj normalnoj situaciji u školi u kojoj u posljednjih dva ili tri tjedna se ne uzima novo gradivo nego se radi s učenicima i ponavlja, utvrđuje nešto što je važno. To je teško napraviti ukoliko niste u direknom kontaktu s učuiteljem, odnosno stručnom osobom. Pogotovo kod djece koja moraju naučiti pisati, čitati ili razumijevati’, kazala je ministrica.

Odgovorila je i na pitanje mogu li roditelji biti sankcionirani ako djecu ne pošalju u školu.

-U istoj smo situaciji kao i druge europske države. U nekoj normalnoj situaciji upotrebljavale bi se represivni aparati. Ali ja sada pitam: je li u ovoj situaciji normalno da se sluša stručnjake i sve one koji u ovom sustavu znaju dosta ili da se razgovara o represivnim aparatima. Zato apeliram na roditelje, ravnatelje i učitelje da informacije koje se daju budu točne, da se govori o sigurnosti škola. Morate razumjeti da u trenutku kada su stručnjaci kazali da zatvorimo škole, mi smo to napravili i istog trenutka smo imali spremnu najbolju opciju nastave na daljinu. Sad vas molim za povjerenje da i sada, kada su stručnjaci kazali da je sigurno da djecu pošaljete u školu, da je to najbolja opcija – rekla je ministrica.

Naglasila je da je jako velika razlika sada i prije dva tjedna.

-Prije su roditelji davali izjave, a sada roditelji nikakve izjave ne trebaju davati. Čak i ako je netko od ravnatelja i učitelja roditeljima poslao anketu, i ako su roditelji odgovorili da neće poslati, u ponedjeljak mogu poslati djecu u školu. I tražimo da pošalju dijete u školu jer za djecu od 1. do 4. razreda to je nužnost. Druge europske države, koje nisu u tako dobroj epidemiološkoj situaciji, su kazale da će imati ljetnu nastavu u srpnju i kolovozu. Mi to nećemo. Mi želimo da se sada iskoristi dobra epidemiološka situacija – zaključila je.

Izvor: RTL

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist