Hrvatska

MINISTARSTVO UPOZORAVA NAUTIČARE Oprezno na moru tijekom vikenda!

MINISTARSTVO UPOZORAVA NAUTIČARE Oprezno na moru tijekom vikenda!

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture uputilo je preporuku i pozvalo na dodatni oprez nautičare, pomorce, kao i sve one koji planiraju isploviti na more tijekom ovog vikenda, odnosno 25. i 26. kolovoza 2018. godine.

Kako navode u priopćenju za medije, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda za predstojeći vikend najavljeni su mogući neverini u poslijepodnevnim satima duž obale, a u drugom dijelu noći na sjevernom Jadranu.
Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje prema kojem se na pojedinim područjima mora može očekivati jači vjetar, kiša i grmljavinsko nevrijeme koje može biti opasno ili potencijalno opasno.

-Podsjećamo kako se upravo tijekom nepogodnih vremenskih prilika dogodi i do 30 posto više pomorskih nesreća. Primjerice, samo tijekom posljednjeg nevremena zabilježenog sredinom ovog mjeseca, zaprimljeno je više od 120 poziva pogibelji na moru te provedeno 50 spasilačkih akcija, a u kojima su službenici lučkih kapetanija spasili 65 osoba – navode iz Ministarstva te pozivaju sve da prate vremensku prognozu i ne isplovljavaju na more ukoliko prognoza ne bude povoljna. Preporuka je i osigurati vezove svojih plovila u lukama te da se sigurno sidre u uvalama zaklonjenim od vjetra i valova.

Plovila moraju imati svu potrebnu opremu te, ukoliko se u trenutku nevremena ipak nađete na moru, budite u blizini sigurnih luka. Provjerite ispravnost prsluka za spašavanja, kako za odrasle tako i za djecu te koriste besplatnu aplikaciju Ministarstva napravljenu za pomoć nautičarima – NIS, a koja je dostupna putem Google Play i Apple storea na hrvatskom, slovenskom, engleskom, njemačkom, talijanskom, francuskom, češkom, slovačkom, poljskom, mađarskom, španjolskom i ruskom jeziku. Putem NIS aplikacije može se, između ostaloga, pratiti vremenska prognoza te, u slučaju nesreće na moru uputiti poziv u pomoć službi traganja i spašavanja na moru, s podatkom o lokaciji na kojoj se nalaze.

-Ponavljamo kako se za svaku pomoć na moru, poziv može uputiti i na besplatni broj telefona 195. Dodajemo i kako će se, zbog najavljene promjene vremena tijekom ovog vikenda, osigurati pripravnost svih plovila lučkih kapetanija prema procjenama područja najveće ugroženosti. Podsjećamo kako se djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), djelatnici lučkih kapetanija od Pule do Dubrovnika te lučkih ispostava diljem obale, brinu o svima koji plove našim morem 24 sata dnevno, svakog dana u tjednu, tijekom cijele godine. Pozivamo stoga sve još jednom na oprez, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture želi im svima mirno more i sigurnu plovidbu – navode iz Ministarstva.

Meteoalarm je za dubrovačko područje izdao tek žuto upozorenje za subotu, 25. kolovoza, ali zbog visokih temperatura.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist