Grad

Ministarstvo: Bez obzira na Odluku Gradskog vijeća taksirati mogu svi s licencom!

Ministarstvo: Bez obzira na Odluku Gradskog vijeća taksirati mogu svi s licencom!

Prema mišljenju Ministarstva pomorstva, prometa i veza, Zaključak kojim je Gradsko vijeće produljilo dozvole za obavljanje autotaksi prijevoza dubrovačkim taksistima zapravo nema nikakvu težinu. 

‘Odredbom članka 56. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine, broj 82/13), propisano je da se autotaksi prijevoz obavlja na temelju navedenog Zakona i propisa koji u skladu s navedenim Zakonom donosi nadležno tijelo jedne ili više jedinica lokalne samouprave, odnosno Grada Zagreba (?!). Također propisano je da se autotaksi prijevoz obavlja na temelju dozvole, ukoliko je to utvrđeno navedenim propisaom.

Nadalje, odredbom članka 115. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu propisano je da se licencije za obavljanje prijevoza putnika i tereta u unutarnjem cestovnom prometu (…) ostaju na snazi do isteka njihova važenja. S obzirom da su istekle dozvole o obavljanju autotaksi prijevoza na području Grada Dubrovnika izdane na temelju Odluke o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu (…), a nova Odluka o autotaksi prijevozu od strane Gradskog vijeća nije donesena, do donošenja nove Odluke autotaksi prijevoz može se obavljati na temelju licencije za obavljanje autotaksi prijevoza, sukladno odredbama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu. S obzirom na navedeno i s obzirom da do sada važećom Odlukom o autotaksi prijevozu u cestovnom prometu nije određen drugačiji način i uvjeti pod kojim bi Gradsko vijeće kao nadležno tijelo moglo samoinicijativno produžiti važenje dozvola, autotaksi prijevoz na području Grada Dubrovnika do donošenja nove Odluke mogu obavljati svi koji ispunjavaju uvjete propisane Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu. Navedenim Zakonom nije propisano da jedinice lokalne samouprave moraju donijeti propis na temelju kojeg se uređuje obavljanje autotaksi prijevoza na njihovom području, pa u slučaju nedonošenja takve odluke za Grad Dubrovnik nema nikakvih posljedica.

Zaključno, vezano za dio upita koji se odnosi na mogućnost određivanja naknade za korištenje autotaksi stajališta, takva je obveza i dosada bila određena člankom 41. Odluke. Slijedom navedenog, mišljenja smo da Grad Dubrovnik takvu obvezu može odrediti, pri čemu je važno da iznos navedene naknade bude određen odgovarajućom odlukom, te da se prikupljenja sredstva namjenski troše u skladu sa zakonskim i podzakonsim propisima kojima se uređuje vođenje financija jedinica lokalne samouprave’, navodi se u odgovoru Ministarstva.

 

 

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist