Politika

Ministar Zdravko Marić dao ostavku

Ministar Zdravko Marić dao ostavku

Ministar Zdravko Marić na vlastiti zahtjev odlazi iz vlade. O svemu je već obavijestio premijera Andreja Plenkovića. Informacija bi trebala biti objavljena sutra nakon sastanka užeg kabineta vlade, piše Index.

-Točno je da Zdravko Marić na vlastitu inicijativu odlazi s mjesta potpredsjednika vlade i ministra financija. Predsjednik vlade izvijestit će o odlasku Marića članove vlade sutra na užem kabinetu. Zahvalni smo mu na doprinosu koji je dao u vladi u proteklih šest godina. Vlada će nastaviti kao i dosad raditi na rješavanju svih izazova s kojima smo u krizi suočeni, štiteći hrvatske građane i gospodarstvo. Već sutra predsjednik vlade parlamentarnoj većini predstavit će Marka Primorca kao kandidata za novog ministra financija, a zastupnicima u Hrvatskom saboru već tijekom idućeg tjedna – rekli su Indexu iz vlade.

Ministar je bio od 2016.

Marić je rođen 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu. U mandatu ministra Ivana Šukera obnašao je dužnost državnog tajnika u ministarstvu financija. 2000. diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, 2004. godine magistrirao i doktorirao 2008. Ministar financija u vladi je još od 2016. godine, a prije toga je od 2012. do 2016. radio u Agrokoru kao izvršni direktor za Strategiju i tržište kapitala. Upravo je zbog njegove karijere u Agrokoru oporba u travnju 2017. pokrenula postupak izglasavanja nepovjerenja.

27. travnja 2017. se na sjednici vlade glasalo o povjerenju Mariću, a tri mostova ministra – Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović – glasali su protiv Marića. Nakon toga je premijer Plenković donio odluku o razrješenju te trojice ministara.

4. svibnja je preživio i glasanje o nepovjerenju i u saboru. Od 2019. je potpredsjednik vlade.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist