Politika

MINISTAR MALENICA OTKRIO Na lokalnim izborima birat će se 618 dužnosnika manje

MINISTAR MALENICA OTKRIO Na lokalnim izborima birat će se 618 dužnosnika manje

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je ovog utorka da je u javno savjetovanje upućen paket zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kojim će se smanjiti broj lokalnih dužnosnika. Također, smanjiti će se broj članova predstavničkih tijela.

Tim se zakonima, istaknuo je, ministar, ide u racionalizaciju broja lokalnih dužnosnika i podsjetio kako se do sada biralo njih 1321, a prihvaćanjem zakonskih promjena birat će ih se 703. Tako će se, dodao je, na lokalnim izborima birati 618 lokalnih dužnosnika manje.

Najavio je i da će za 10 posto smanjiti broj članova predstavničkih tijela te će se ograničiti i naknade.

Osim toga, rekao je Malenica, kroz izmjene tih zakona uvodi se obveza za jedinice lokalne samouprave da javno objavljuju podatke o trošenju proračunskog novca, a Zakon o proračunu bi to trebao detaljnije razraditi.

-Ministarstvo pravosuđa i uprave će kroz digitalne platforme omogućiti da ta promjena za jedinice lokalne samouprave bude što jeftinija – najavio je.

Malenica je naglasio kako time jačaju participativnu demokraciju, detaljno propisuju zborove građana, peticije i sudjelovanje građana u odlučivanju u jedinicama lokalne samouprave.

Također, izmjenama zakona o lokalnim izborima izjednačavaju se uvjeti za kandidiranje na lokalnim izborima.

Malenica je podsjetio kako je do sada kandidat za čelnika jedinica lokalne samouprave trebao imati prijavljeno prebivalište šest mjeseci prije stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora, a kandidat za člana predstavničkog tijela trebao je imati prebivalište u jedinici lokalne samouprave na dan stupanja odluke o raspisivanju lokalnih izbora.

Izvor: Vlada RH

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist