Hrvatska

MINISTAR CAPPELLI Podržavamo refome, no moramo voditi brigu o sektoru i upravljati politikom u turizmu

MINISTAR CAPPELLI Podržavamo refome, no moramo voditi brigu o sektoru i upravljati politikom u turizmu

 Ministar turizma Gari Cappelli od srijede do danas izvršio je konzultacije s vodećim strukovnim udrugama u turizmu, Hrvatskom gospodarskom i Hrvatskom obrtničkom komorom na temu prijedloga porezne reforme, prenose iz Ministarstva, čije službeno priopćenje prenosimo.

Ministar se između ostalog sastao s predstavnicima Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, Kamping udruženjem Hrvatske, udrugom Obiteljskih i malih hotela, Udrugom hrvatskih putničkih agencija i Cehom ugostitelja. Na temelju održanih sastanaka zaključeno je da se Ministarstvu financija uputi mišljenje temeljeno na stručnim  analizama da stopa PDV-a na smještaj i ugostiteljstvo ostane kao i do sada 13 posto kao međustopa. Razloge za to nalazimo u Strategiji razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020.godine, kojom je predviđeno porezno rasterećenje, prvenstveno kroz primjenu stope PDV-a na usluge smještaja i ugostiteljstva. Ukoliko ne postoje uvjeti za korigiranje  stope PDV-a na niže, smatramo da je za održavanje turističkog dijela gospodarstva nužno da se stopa PDV-a niti ne korigira na više, ističu iz Ministarstva.

-Ministarstvo turizma podržava prijedlog porezne reforme u cjelini, posebice iz razloga što Vlada Republike Hrvatske već na početku mandata daje dodatnu kvalitetu i stabilizaciju ukupnog poreznog sustava. Međutim, kao resorni ministar moram reagirati da tijekom ovog perioda javne rasprave zajedno sa sektorom dokažem da je tijekom perioda primjene međustope PDV-a na turizam u turističku industriju uloženo više od 2,5 milijarde eura, što je dokaz da niže stope PDV-a djeluju na investicijski ciklus, potrošnju i stvaranje novih radnih mjesta – naglasio je ministar turizma, te nastavio:

-Glavni cilj Strategije razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020. godine, koja je, podsjećamo,  dokument Vlade Republike Hrvatske, usvojen 2013. godine i to jednoglasno, u Hrvatskom saboru, jest ulazak među 20 najkonkurentnijih zemalja svijeta. Smatramo kako će porezna reforma ukoliko bude usvojena prema prijedlogu, značajno smanjiti turističku konkurentnost Hrvatske kao turističke i ulagačke destinacije. Kao najodgovornija osoba za turistički sektor u ovom trenutku nisam siguran da će se ciljevi zadani Strategijom – 7 milijardi eura novih investicija, 955 tisuća ležajeva u komercijalnim smještajnim objektima, 30 tisuća novo zaposlenih te 14,3 milijardi EUR ukupne turističke potrošnje – moći realizirati te iz tog razloga moram reagirati i upozoriti. Kao jedno od rješenja predlažemo i moratorij da se pomno prouče učinci koje bi povećanje stope PDV-a izazvalo na tržištu, da vidimo koje su točno kompenzacijske mjere te da se turističko tržište u konačnici i pripremi za takvu izmjenu, s obzirom da su za sljedeću godinu potpisani ugovori sa stranim partnerima – zaključio je ministar.

Foto: Vlada.hr

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist