Aktualno

MINISTAR BOŽINOVIĆ: U znanosti smo, a pogotovo u forenzici lider u ovom dijelu Europe

MINISTAR BOŽINOVIĆ: U znanosti smo, a pogotovo u forenzici lider u ovom dijelu Europe

S ovog ćemo kongresa, koji je u Dubrovniku okupio oko 550 ljudi, poslati poruku o tome kuda ide medicina, prvenstveno tu mislim na razvoj farmakogenomike, na razvoj genske i stanične terapije u liječenju niza degenerativnih bolesti i karcinoma – rekao je prof. dr. Dragan Primorac na otvaranju 12. Međunarodne konferencije o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini. Posebno je istaknuo kako u radu konferencije ovog putasudjeluje najveći broj studenata do sad, njih dvjestotinjak iz Sjedinjenim Američkih Država, niza europskih država i Hrvatske.

-Studenti su shvatili što predstavlja budućnost medicine, a to je da moramo izaći iz klišeja, iz medicine koju znamo, koja zapravo kaže: Idemo se koristiti tradicijom kao i do sada. Oni koji ne budu prihvatili novi koncept personalizirane medicine, da ide prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme, a to možemo samo znati analizom glikomike, genomike i proteomike, ti neće biti konkurentni na svjetskom tržištu i to je početak i kraj svega – rekao je prof. Primorac istaknuvši kako je plan na ovoj konferenciji eksponirati mlade ljude Nobelovcima kako bi iz razgovora i druženja s njima izvukli pouku zbog čega se isplati ostati živjeti i raditi u RH. Inače, u radu ovog kongresa sudjeluju i tri dobitnika Nobelove nagrade, Sir Richard Roberts, prof. dr. Thomas Südhof i prof. dr. Aaron Chechanover.

U Dubrovniku su i dva ministra Vlade RH, Davor Božinović i Radovan Fuchs.

Ministar znanosti i obrazovanja Fuchs istaknuo je kako je ovo sigurno jedan od najvećih kongresa ovakvog tipa u Europi.

-Osim razmjene znanstvenih misli i novih dostignuća jako je važno da se mladi ljudi, a tu imamo i studenata, upoznaju sa zadnjim dostignućima, pri čemu posebno naglašavam forenzički dio, ali i personaliziranu medicinu koja je sve više popularna diljem svijeta. Vrlo zahtjevna disciplina, svaki pacijent je za sebe poseban i to je nešto što je budućnost – istaknuo je Radovan Fuchs.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je konferencija ovakvog tipa organizirana u Hrvatskoj i Dubrovniku. Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koliko je Hrvatska na tragu svjetskih trendova u forenzici, Božinović je rekao kako MUP ima Policijsku akademiju i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’.

-Obje te ustrojstvene jedinice MUP-a imaju znanstvene licence. One su, dakle, znanstvene organizacije unutar MUP-a, a pogotovo Centar Ivan Vučetić ima veoma važnu ulogu. Naša načelnica centra je članica Američke akademije za forenziku i tu smo u samom vrhu ne samo Europe već i svijeta. Činjenica jest da za svako takvo dostignuće uvijek morate imati i talentirane i uporne ljude kao što je prof. Primorac koji je danas jedan od svjetski najpoznatijih istraživača znanstvenika u području genetike, ali i personalizirane medicine. Surađujemo vrlo dobro, odlazimo na međunarodne kongrese i Hrvatska je tu prepoznata. Mi jesmo manja država, ali smo u znanosti, pogotovo u forenzici sigurno lider u ovom dijelu Europe – istaknuo je Davor Božinović.

12. Međunarodnu konferenciju o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini organiziraju vodeća američka bolnica klinika Mayo, specijalna bolnica sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjene biološke znanosti u suradnji s Američkom akademijom za forenzične znanosti i Hrvatskom liječničkom komorom.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist