Aktualno

MINISTAR BOŽINOVIĆ: U znanosti smo, a pogotovo u forenzici lider u ovom dijelu Europe

S ovog ćemo kongresa, koji je u Dubrovniku okupio oko 550 ljudi, poslati poruku o tome kuda ide medicina, prvenstveno tu mislim na razvoj farmakogenomike, na razvoj genske i stanične terapije u liječenju niza degenerativnih bolesti i karcinoma – rekao je prof. dr. Dragan Primorac na otvaranju 12. Međunarodne konferencije o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini. Posebno je istaknuo kako u radu konferencije ovog putasudjeluje najveći broj studenata do sad, njih dvjestotinjak iz Sjedinjenim Američkih Država, niza europskih država i Hrvatske.

-Studenti su shvatili što predstavlja budućnost medicine, a to je da moramo izaći iz klišeja, iz medicine koju znamo, koja zapravo kaže: Idemo se koristiti tradicijom kao i do sada. Oni koji ne budu prihvatili novi koncept personalizirane medicine, da ide prava terapija za pravog pacijenta u pravo vrijeme, a to možemo samo znati analizom glikomike, genomike i proteomike, ti neće biti konkurentni na svjetskom tržištu i to je početak i kraj svega – rekao je prof. Primorac istaknuvši kako je plan na ovoj konferenciji eksponirati mlade ljude Nobelovcima kako bi iz razgovora i druženja s njima izvukli pouku zbog čega se isplati ostati živjeti i raditi u RH. Inače, u radu ovog kongresa sudjeluju i tri dobitnika Nobelove nagrade, Sir Richard Roberts, prof. dr. Thomas Südhof i prof. dr. Aaron Chechanover.

U Dubrovniku su i dva ministra Vlade RH, Davor Božinović i Radovan Fuchs.

Ministar znanosti i obrazovanja Fuchs istaknuo je kako je ovo sigurno jedan od najvećih kongresa ovakvog tipa u Europi.

-Osim razmjene znanstvenih misli i novih dostignuća jako je važno da se mladi ljudi, a tu imamo i studenata, upoznaju sa zadnjim dostignućima, pri čemu posebno naglašavam forenzički dio, ali i personaliziranu medicinu koja je sve više popularna diljem svijeta. Vrlo zahtjevna disciplina, svaki pacijent je za sebe poseban i to je nešto što je budućnost – istaknuo je Radovan Fuchs.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako mu je veliko zadovoljstvo što je konferencija ovakvog tipa organizirana u Hrvatskoj i Dubrovniku. Odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koliko je Hrvatska na tragu svjetskih trendova u forenzici, Božinović je rekao kako MUP ima Policijsku akademiju i Centar za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja ‘Ivan Vučetić’.

-Obje te ustrojstvene jedinice MUP-a imaju znanstvene licence. One su, dakle, znanstvene organizacije unutar MUP-a, a pogotovo Centar Ivan Vučetić ima veoma važnu ulogu. Naša načelnica centra je članica Američke akademije za forenziku i tu smo u samom vrhu ne samo Europe već i svijeta. Činjenica jest da za svako takvo dostignuće uvijek morate imati i talentirane i uporne ljude kao što je prof. Primorac koji je danas jedan od svjetski najpoznatijih istraživača znanstvenika u području genetike, ali i personalizirane medicine. Surađujemo vrlo dobro, odlazimo na međunarodne kongrese i Hrvatska je tu prepoznata. Mi jesmo manja država, ali smo u znanosti, pogotovo u forenzici sigurno lider u ovom dijelu Europe – istaknuo je Davor Božinović.

12. Međunarodnu konferenciju o forenzičkoj i antropološkoj genetici i individualiziranoj medicini organiziraju vodeća američka bolnica klinika Mayo, specijalna bolnica sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjene biološke znanosti u suradnji s Američkom akademijom za forenzične znanosti i Hrvatskom liječničkom komorom.

Pročitajte još

NIKOLA I IVAN SRŠEN LOPUĐANINU SPASILI ŽIVOT ‘Reanimirali smo ga sat vremena, mislio sam da je gotovo, a onda je srce počelo kucati…’

Dulist

IVAN KOMUŠANAC Vaša županija izvrsno prati trendove u obnovljivim izvorima energije, a prava priča se tek ima pokrenuti

Mia Njavro Banić

NEMA OZLIJEĐENIH Vatrogasci pilaju granu koja je pala na balkon hotelskih soba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija