Koronavirus u Hrvatskoj

MINISTAR BEROŠ Ako situacija izmakne kontroli, zatvorit ćemo granice

vili beros018

Četiri dana za redom u Hrvatskoj imamo dvoznamenkasti broj novozaraženih. Ministar zdravstva Vili Beroš gostovao je u Dnevniku Nove TV te istaknuo kako u ovom trenutku stanje nije posebno zabrinjavajuće.

-Ali moramo biti oprezni jer smo u nekoliko dana imali povećanje od čak 55 oboljelih. Otprilike 20 njih su importirani iz inozemstva, a za 35 su određeni njihovi kontakti. Epidemiološka služba prati i radi svakodnevne izvide te određuje mjere prema tim novooboljelima i njihovim kontaktima. Nije mu poznato gdje su se novooboljeli zarazili, ali to zna epidemiološka služba, a to je najvažnije – ističe ministar. Rekao je i da se ne može se raditi o tipičnom drugom valu, ‘jer prvi nije završio’.

-Znači radi se o određenom kontinuitetu. Činjenica je da smo danima imali nula novooboljelih što je savršena epidemiološka situacija, ali ne bih mogao ustvrditi da se radi o drugom valu – kaže ministar te dodaje da se može kontrolirati širenje zaraze.

-To ne znači da se građani mogu ponašati kako žele. Od početka samo uvodili različite mjere i mijenjali ih s obzirom na epidemiološku situaciju, ali mjere razmaka i izbjegavanja kontakata te održavanja higijene su od iznimne važnosti – ističe ministar.

-Granice nisu zatvorene jer se takve odluke donose na temelju procjene epidemiološke situacije, ali ako situacija izmakne kontroli, apsolutno postoji i ta mogućnost – rekao je Beroš te dodao kako je došlo je do smanjenja ulaska iz Srbije za 20 posto i iz BiH za 40 posto jer 70 posto zahtjeva za ulaskom iz tih zemalja nije bilo opravdano, rekao je ministar te tvrdi da to nije odluka za spas turističke sezone i gospodarstva, već epidemiološka odluka. Političari koji se ne pridržavaju mjera stožera ne šalju baš najbolju poruku građanima, smatra Beroš.

Ministar zdravstva kaže i kako su epidemiološke službe i Državno izborno povjerenstvo u kontaktu te će imati sastanak kako bi prilagodili mjere za nadolazeće izbore epidemiološkoj situaciji. Tvrdi i kako će glasovanje biti omogućeno i svima koji su u samoizolaciji.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist