Hrvatska

Ministar Aladrović: Za pomoć poduzetnicima 2,5 milijarde kuna

Ministar Aladrović: Za pomoć poduzetnicima 2,5 milijarde kuna

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović gostovao je u Dnevniku Nove TV,  a na pitanje za što se ne ukine veći broj parafiskalnih nameta kako bi poduzetnici osjetili konkretna rasterećenja, ministar kaže kako je Vlada u ovoj godini bila vrlo konkretna.

-U ovoj godini, kada nas je pogodila korona kriza, u planu svih mjera su bila i neka rasterećanja u kontekstu neporeznih davanja. Do sada smo to rasteretili za milijardu i 100 milijuna kuna. Ukupna brojka je oko 4, 4 i pol milijarde kuna. No moramo biti svjesni da neporezna davanja imaju svoju namjenu i da imaju svoja namjenska sredstva, financiraju određene aktivnosti koje su i gospodarskog karaktera i naravno da ne postoji mogućnost apsolutnog ukidanja svih neporeznih davanja. Mi ih kontinuirano smanjujemo, neka ukidamo – kaže Aladrović i objašnjava zašto se ne mogu sva ukinuti.

-To je postupak i proces koji treba kontinuirano smanjivati, mjeriti efekte i ne postoji ukidanja neporeznih davanja i naravno činiti ekonomsku ravnotežu kroz to. Dakle, ne postoji mogućnost ukidanja sada i odmah svih neporeznih davanja nego to mora biti kontinuirani proces kojim ćemo dugoročno rasterećivati poduzetnike – kaže.

-Trenutno mjere su o 31. 12. što se tiče ograničenja radnog vremena s jedne strane, što se tiče očuvanja radnih mjesta s druge strane. Kada govorimo u kontekstu očuvanja radnih mjesta, svjesni smo da epidemiološka situacija nije najpovoljnija i isplanirali smo određena sredstva za sljedeću godinu. Očekujemo da ćemo kroz sljedećih mjesec dana definirati mjere kako će izgledati barem u prvom kvartalu. Trenutno je ono s čime raspolažemo oko 2 i pol milijarde kuna i očekujemo da će nam to za početak godine, za prvi kvartal ili prva četiri mjeseca koja očekujemo da će biti teža nego što smo to radili u ranijim projekcijama i pomoći ćemo na taj način našim poduzetnicima – kaže Aladrović.

Govorio je i o izmjenama Zakona o radu.

-Apsolutno nije ništa oko toga stalo. Imamo kontinuirane sastanke sa socijalnim partnerima, s poslodavcima i sindikatima, želimo uskladiti što više onih kritičnih točaka i nakon toga pustiti zakon u zakonodavnu proceduru. Za sada smo na dobrom putu i ja očekujem da ćemo relativno brzo sve one kritične točke oko kojih postoje sporovi definirati – kaže ministar.

Komentirao je i traženje poslodavaca da se olakša otpuštanje radnika na neodređeno.

-Što se tiče otpuštanja, odnosno raskida ugovora o radu, mi imamo situaciju u kojoj u Hrvatskoj ekonomiji imamo izrazito velik broj ugovora na određeno. Jedan karakter tih ugovora je sezionalnosti, a drugi karakter je ona nepreciznost definiranja kod poslodavaca i zbog toga odlučivanje za sklapanje ugovora na određeno, odnosno neodređeno, odnosno teža mogućnost raskida ugovora o radu. Zbog toga mi to gledamo kao sistem spojenih posuda, želimo blago omogućiti lakši raskid ugovora o radu, ali s druge strane povećati broj ugovora na neodređeno vrijeme – objasnio je ministar.

Više pročitajte ovdje.

Foto: Vlada RH

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist