Kultura

Milka Podrug Kokotović: ‘MESS-ova nagrada bila je znak mog povratka u voljeno Sarajevo’

Milka Podrug Kokotović: 'MESS-ova nagrada bila je znak mog povratka u voljeno Sarajevo'

Na svečanoj ceremoniji Direkcija internacionalnog teatarskog festivala MESS večeras je dodijelila svoje najviše priznanje, Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra Milki Podrug Kokotović, prvakinji dubrovačkog Kazališta Marin Držić.

– O Milki su mnogi pisali eseje i govorili nevjerovatne stvari, naročito da je glumica sa nevjerovatnim očima punim tuge, sjete, ali i života, a taj njen život isijavao je na pozornicama. Ona se zapravo nikada nije oprostila od glume, ona je naprosto, kako mi kažemo u Sarajevu – rođena glumica – istaknuo je Dino Mustafić, direktor umjetničkog savjeta Festivala MESS.

Prisjetio se i svojih mladalačkih i studentskih dana kada je sa velikim žarom pratio predstave MESS-a i upravo izvedbe „Višnjika“ i „Feničanki“ u kojima je glumila Milka. On je također posebno istaknuo kako je upravo Milka jedna od onih umjetnica koja je bez obzira na kompliciranost puta došla u ratno Sarajevo u studenom 1995., preko Igmana i kroz tunel da bi igrala u Kamernom teatru 55.

– Festival MESS posebno cijeni one umjetnike i umjetnice koji su svojim angažmanom pružili podršku svojim kolegama u najtežim godinama opsade Sarajeva, zbog toga sam jako sretan da smo ovom nagradom Milku vratili u Sarajevo za koje je sudbinski vezana jer joj je i karijera počela upravo ovdj – zaključio je Mustafić.

Paolo Magelli, dobitnik Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos teatarskoj umjetnosti Festivala MESS 2014. godine i redatelj predstave „Feničanke“ za koju je upravo Milka Podrug Kokotović 1988. godine osvojila Zlatni lovorov vijenac Festivala MESS za ulogu „Jokaste“ napomenuo je kako je u svom dugom teatarskom putu imao priliku susresti se sa raznoraznim talentima, ali Milku Podrug Kokotović izdvaja kao uistinu posebnu.
– Zahvaljujem se što sam u svom dugom putu u teatru mogao biti dio Milkinog rada. Puno talentiranih ljudi prolazilo je “mojim” pozornicama, puno njih nestalo je iz mog sjećanja jer ja starim i to isparavanje je nešto prirodno. Malo njih uvijek će ostat i u mom srcu, a na glavnom mjestu je Milka. Njena sposobnost da stavi sebe kao žrtva vlastite uloge, da ne napusti i ne izdane – takvi glumci rijetko postoje danas, ona je naprosto jedno čudo – posebno je nadahnuto ispričao Magelli.

Samu nagradu joj je uručio Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS ističući ponos da je imao priliku upoznati jednu tako inspirativnu i fascinantnu osobu.

– Osjetljiva sam na Sarajevo, ostaju mi slike vremena kada je krvavo bilo normalno. Iznenadila sam se, zapravo, ganula sam se, ova međunarodna nagrada je vaša potvrda za hvalu i sve moje glumačka stvaranja. Na dugom putu od prvih glumačkih koraka u Sarajevu preko svjetskih gostovanja – ova MESS-ova nagrada je bila znak mog povratka u voljeno Sarajevo. Hvala svima koji su večeras podijelili ovu radost sa mnom – poručila je ovogodišnja laureatkinja Zlatnog lovorovog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, Milka Podrug Kokotović.

Direkcija festivala MESS prethodno je Zlatnim lovorovim vijencem za doprinos umjetnosti teatra nagradila istaknute domaće, regionalne i međunarodne umjetnike i umjetnice kao što su Peter Bruck, Peter Schumann, Bibi Anderson, Susan Sontag, Frank Castorf, Oskar Danon, Ines Fančović, Jasna Diklić, Zoran Bečić i drugi.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist