Aktualno

Milanović Pašaliću ponovno dodijelio koncesiju za grušku marinu!?

Marina Gruž

Vlada Zorana Milanovića odlučila je danas ponovno dodijeliti koncesiju za marinu u Gružu Franji Pašaliću, odnosno njegovoj tvrtki Laguna trade!

Usprkos odluci Upravnog suda u Splitu, kojim je poništena prva Vladina odluka o koncesiji Pašaliću, donesena u prosincu 2011. godine, a na temelju upravnog spora kojega su pokrenuli Luka Dubrovnik i društvo Atlant marina, te odbačenoj Pašalićevoj žalbi na rješenje splitskog Upravnog suda koju je sam Pašalić podnio Visokom upravnom sudu. Nakon odluke Upravnog suda u Splitu, istaknuto je u novoj odluci Vlade, predmet je vraćen na ponovno odlučivanje o izboru najboljeg ponuditelja, pri čemu je Vlada Republike Hrvatske, prilikom donošenja nove odluke vezana pravnim shvaćanjem i primjedbama suda.

Kako se ističe u objašnjenju Vladine odluke, nakon svega, ponovno se sastalo Stručno tijelo te donijelo novi Nalaz i mišljenje, uvažavajući pravno shvaćanje i primjedbe Suda.

– Budući da je Obavijest o namjeri davanja koncesije raspisana prije stupanja na snagu Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o postupku davanja koncesije na pomorskom dobru kojom su, između ostaloga, izmijenjeni popis dokumenata koji čine obavezni sadržaj ponude i kriteriji za ocjenjivanje ponuda za koncesije na pomorskom dobru, ovo Stručno tijelo prilikom ponovne ocjene ponuda je primijenilo kriterije koji su važili u trenutku objave Obavijesti o namjeri davanja koncesije, a je potpunim ocjenjivalo ponude koje sadrže dokumentaciju propisanu Obaviješću o namjeri davanja koncesije.

U odnosu na pitanje prostorno planske dokumentacije, temeljem koje je raspisan natječaj Stručno tijelo u svojem nalazu i mišljenju ističe je predmet natječaja izgradnja i gospodarsko korištenje luke posebne namjene, koji zahvat nije moguće provesti isključivo temeljem UPU-a Gruški akvatorij, odnosno temeljem istoga nije moguće ishoditi lokacijsku dozvolu i izgraditi luku obzirom da je isti u dijelu u suprotnosti s planom višeg reda (GUP) stoga se ova neusklađenosti planova valja smatrati posebnim uvjetom iz točke V. stavka 1. podtočke 6. Obavijesti. Nadalje, budući da je trgovačko društvo Laguna trade d.o.o. već ishodio Lokacijsku dozvolu i to u prekluzivnom roku propisanom poništenom Odlukom o dodjeli koncesije, a ista Lokacijska dozvola je izdana u skladu s propisima koji uređuju prostorno uređenje i gradnju, predlaže se ovaj prijedlog Odluke, u odnosu na pitanje izgradnje luke temeljiti upravo na istoj. Naime, ista Lokacijska dozvola odgovara obuhvatu luke kako je definiran Rješenjem nadležnog tijela o utvrđivanju granice lučkog područja luke i Obaviješću o namjeri davanja koncesije za luku, a koncesija za izgradnju i gospodarsko korištenje luke mora dati u skladu s prostorno planskom dokumentacijom, budući da ovlaštenik koncesije u protivnom ne bi bio u mogao ishoditi valjani akt za gradnju. Budući da je, sukladno kriterijima propisanim Obaviješću o namjeri davanja koncesije i Nalazu i mišljenju Stručnog tijela ponuda trgovačkog društva Laguna trade d.o.o. ocijenjena kao najpovoljnija, predlaže se donijeti predmetnu Odluku kojom se koncesija daje trgovačkom društvu Laguna trade d.o.o – ističe se u objašnjenju Vladine odluke.

Pročitajte još

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist