Hrvatska

MILANOVIĆ O PRORAČUNU “Ako ne uštedimo, od srpnja 2015. manje plaće za 270.000 zaposlenih”

MILANOVIĆ O PRORAČUNU "Ako ne uštedimo, od srpnja 2015. manje plaće za 270.000 zaposlenih"

Prihodi državnog proračuna u 2015. godini iznosit će 106,4 milijarde kuna, a rashodi oko 118,9 milijardi kuna, pa će proračunski deficit iznositi 12,5 milijardi kuna. U odnosu na ovu godinu riječ je smanjenju deficita za nešto više od tri milijarde kuna.

– U idućoj godini očekuje se rast gospodarstva od 0,5 posto, zahvaljujući rastu izvoza i bruto investicija u kapital – kazao je ministar financija Boris Lalovac obrazlažući prijedlog proračuna. To je, istaknuo je, realno, jer i Europska komisija procjenjuje da će bruto domaći proizvod blago porasti za 0,2 posto.

Naglasio je i da se proračun za iduću godinu ne može izravno uspoređivati s prethodnima, zbog strukturnih promjena, jer su u proračun uključene i neki korisnici proračuna koji dosad nisu bili.

Premijer Milanović kazao je da prijedlog proračuna za 2015. nije savršen niti ‘razvojan i socijalan’, kako se to često u prošlosti govorilo, već realan i odgovoran. Napomenuo je i da se plaće i mirovine više ne mogu smanjivati te da Hrvatska kontrolira javne financija bolje nego ikad prije. Proračun za 2015., po njegovim riječima, ne jamči automatski gospodarski rast, koji, kako je rekao, po svim pokazateljima ipak slijedi.

– Hrvatsku čeka bitka za veću zaposlenost i smanjenje siromaštva – istaknuo je Milanović. Najveći doprinos štednji dat će Ministarstvo zdravlja koje smanjuje rashode za oko 980 milijuna kuna. No, ne dođe li do planiranih ušteda, u vladinim smjernicama ekonomske i fiskalne politike od 2015. do 2017. stoji kako će u srpnju smanjiti plaće za 270 tisuća zaposlenih u javnom sektoru.

Izvor: Index.hr

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist