Aktualno

Milanka Opačić otvorila konferenciju Odrastanje uz prava djeteta

Milanka Opačić otvorila konferenciju Odrastanje uz prava djeteta

Konferecija pod nazivom “Odrastanje uz prava djeteta” čija je tema provedba Strategije Vijeća Europe za prava djeteta 2012.-2015. otvorena je danas u hotelu Excelsior.

Okupljene su prigodnim riječima pozdravili potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, glavni tajnik Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda i veleposlanica Crne Gore Ana Vukadinović.

– Ovo je prigoda da odašiljemo poruku o zaštiti prava svakog pojedinog djeteta i da smo uspjeli identificirati prava djece. RH potpisnica je konvencije još od 1991. I to danas je vidljiv veliki napredak u zaštiti prava djece- rekla je uz ostalo na otvaranju Milanka Opačić.
-Cijenimo vaš rad i predanost. Djeci se događaju najgore stvari. Pa i vaš hotel je prije 20 godina primio ljude i djecu koji su došli zaštiti se od bombardiranja. Izbjegavanje siromaštva i rata moraju biti naši prioriteti. Ova strategija daje nam priliku da vidimo koje su nam smjernice potrebne za budućnost. – rekao je Thorbjørna Jaglanda.
Konferencija je usmjerena na pregled Strategije na polovici programskog razdoblja te joj je cilj procjena napretka postignutog tijekom prve dvije godine njezine provedbe, a organizira je Ministarstvo socijalne politike i mladih Republike Hrvatske te Vijeće Europe.
Strategija Vijeća Europe za prava djeteta (2012.-2015.), „Monaška strategija“, pridaje veliku važnost učinkovitosti, korisnosti, utjecaju, održivosti i relevantnosti aktivnosti provedenih u svrhu ispunjavanja njezinih ciljeva u strateškim područjima promicanja usluga i sustava naklonjenih djeci; suzbijanja svih oblika nasilja nad djecom; jamčenje prava djece u ranjivim situacijama; i promicanje sudjelovanja djece.
Konferencija ima tri glavna cilja. Prvi je ocijeniti napredak koji je postignut prve dvije godine provedbe Strategije, s ciljem osiguravanja vidljivosti postignutih rezultata, procjene trajnih potreba i utvrđivanja prepreka u provedbi standarda prava djece, kao i načina njihova savladavanja. Drugi cilj je predložiti prioritetne aktivnosti za preostale dvije godine te dalje istražiti sinergije među interesnim skupinama na nacionalnoj i međunaro-dnoj razini, s ciljem jačanja važnosti i utjecaja različitih inicijativa. Treći cilj je pomoći utvrditi pitanja na kojima bi se mogle utemeljiti aktivnosti Vijeća Europe nakon 2015. godine.

– Nadam se da ćemo jedni od drugih preuzeti dobra iskustva i razmijeniti neke ideje i učiniti veće iskorake po pitanju zaštite djece. Cilj Strategije jest okupiti sve one koji rade s djecom i puno ih bolje koordinirati .Donijeli smo i Zakon o udomiteljstvu i nastojimo kad god je to moguće djecu izmiještati iz institucija u nove obitelji, jer su ipak puno prirodnije okruženje za odrastanje.U slijedeća dva tjedna u Sabor na drugo čitanje ide i novi Obiteljski zakon koji je također u velikom dijelu fokusiran na prava djece. Danas u Hrvatskoj problem predstavljaju razvodi pa u tom kontekstu moramo djecu bolje zaštiti. Od 1. srpnja bit će zaposleno osam pravnih zastupnika za djecu koji će u ovakvim situacijama braniti isključivo prava i interese djece – naglasila je Milanka Opačić prilikom obraćanja medijima dodavši kako je u Hrvatskoj dosta toga napravljeno po pitanju zaštite djece no kako ima još uvijek dosta posla.
– Prije 10 ili 15 godina u Hrvatskoj se nije govorilo o tome da su djeca zlostavljana, ljudi su to nevoljko prihvaćali, mislili su da to ne postoji, dok danas vrlo jasno govorimo o svemu tome, postoje stručnjaci kojima se zlostavljana djeca mogu obratiti, ali ih je nedovoljan broj i koncetrirani su samo u većim gradovima. Dakle, puno je još posla pred nama, to je jedan dug proces, ali na dobrom smo putu – naglasila je.
Glavna ravnateljica za demokraciju Vijeće Europe Snežana Samardžić-Marković čestitala je Hrvatskoj po pitanju uvođenja reda u zaštiti prava djece dodavši kako je cilje ove konferencije vidjeti dokle se stiglo u provođenju Staregije Vijeća Europe.

Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu rekla nam je kako je iznimno važno organizirati ovakve konferencije.
-Zato da se vidi koja je ujednačenost u zaštiti djece kako u Europi tako i šire.

Na konferenciji je okupljeno oko 180 sudionika, uključujući i visoke predstavnike vlada, a među njima i članove Mreže kontakt točaka Vijeća Europe za prava djece, međunarodnih organizacija i mehanizama za ljudska prava, nevladinih organizacija, međunarodne stručnjake, parlamentarce, te pravobranitelje.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist