Aktualno

MIHOVIL ŠPANJA: Kako mi je poznavanje engleskog jezika pomoglo u karijeri

Mihovil Španja i Marija Husar

Povodom obilježavanja Europskog dana jezika Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizirala je svečanu dodjelu nagrade/priznanja Europska oznaka jezika za inovativne projekte u nastavi i učenju jezika u petak, 26. rujna 2014. u zgradi Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Nagrade i priznanja dodijeljeni su najboljim projektima u području učenja i podučavanja jezika s ciljem podizanja svijesti o važnosti jezične raznolikosti u Europi i poticanja zanimanja opće javnosti za usavršavanje jezičnih vještina.

Svečanoj dodjeli pridružili su se i Marija Husar te dubrovački paraolimpijac Mihovil Španja, koji su u kratkom intervjuu izložili kako su im strani jezici pomogli u njihovoj profesionalnoj i sportskoj karijeri.

Marija je istaknula važnost i zasluge svoje učiteljice engleskog jezika iz osnovne škole za svoju ljubav prema engleskom jeziku, kojim se aktivno služi gotovo svakodnevno u svojoj pjevačkoj karijeri. Time je odala priznanje važnosti nastavničke profesije pri motiviranju učenika za usvajanje stranih jezika.

Mihovil je naglasio koliko mu je znanje engleskog jezika pomoglo pri stručnoj praksi u Međunarodnom paraolimpijskom odboru u Njemačkoj, koju je obavljao u okviru programa Erasmus. Radio je s kolegama iz 23 različite države i upravo mu je poznavanje engleskog jezika omogućilo tečnu i laganu komunikaciju sa svima njima.

Također je istaknuo i ulogu rodnoga grada Dubrovnika koji mu je, kao turističko središte Mediterana i Hrvatske, omogućio upoznavanje s engleskim, ali i njemačkim i španjolskim jezikom. Naglasio je kako su jezične vještine, uz, naravno, diplomatske, bile te koje su Dubrovčanima omogućile odolijevanje sukobima i ratovima koji su prijetili Dubrovniku kroz povijest.

Tijekom svečane dodjele nagrada svoje su projekte predstavile tri nagrađene ustanove – Osnovna škola Vežica prikazala je film o projektu Tri države, tri jezika, tri sporta, Gimnazija Metković predstavila je projekt Bajka, a Osnovna škola Sela svoj Mali slikovni rječnik zavičajnoga govora.
Europska oznaka jezika u Republici Hrvatskoj prvi se put na ovaj način provodi od ove godine, a na prvom natječaju objavljenom u travnju 2014. svoj je interes za sudjelovanje iskazalo 29 ustanova.

Pročitajte još

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist

NAKON ISPADANJA LEJLE Tarik Filipović odgovorio hejterima: ‘Vi ste psihopati i sadisti’

Dulist