DuList IN

MI SMO SPREMNI Testirali smo prirodne boje: kupus i vino pobjednici!

MI SMO SPREMNI Testirali smo prirodne boje: kupus i vino pobjednici!
nfd

Uskrs nam je pred vratima, a nje­gov nezaobilazni simbol su svakako piturana jaja. Svake godine na poli­cama brojnih butiga možemo vidjeti sve raznovrsnije i neobičnije boje za ukrašavanje jaja.

No jednako tako sve više možemo čitati o štetnosti istih i o upitnim kemikalijama koje se koriste kako bi jaja dobile te neobične i žarke boje. Stoga nas je zaintrigirala ideja o korištenju prirodnih boja te je odluka pala na sedam različitih načina boja­nja i jedan zanimljiv način izbjeljivanja kore jajeta.

MI SMO SPREMNI Testirali smo prirodne boje: kupus i vino pobjednici!

Pripreme za bojanje

Kako bismo testirali što više pirodnih boja, odlučili smo prirodni pigment izvući iz ljubičastog kupusa, cikle, kurkume, vina, špinata te dvije vrste luka. Za naše potrebe koristili smo male količine sastojaka, ali njih prilagođavate količini jaja koja bojate. Vodili smo se mjerom da u lonac kojeg napunimo, za primjer, kupusom stavimo vode tek toliko da ga prekrije, ali ni kapi više. Također, kako bi se boja što bolje primila na koru jajeta, bilo je potrebno unaprijed je izbijeliti. Postu­pak izbjeljivanja kore je jednostavan, ali i osjetljiv. Kako biste postigli željenu bjelinu jaja, potrebno je namakati jaja u alkoholni ocat. Postupak je sljedeći: jaje, koje stavimo u posudu ili još bolje čašu, prelijemo alkoholnim octom te ga potpuno potopljenog u octu držimo 10 minuta.

Potom jaje izvadimo te ga nježno, ali temeljito obrišemo papirnatim ubrusom. Postupak je najbolje ponoviti još dva puta kako bi jaja bila dovoljno bijela da prime boju. Alkoholni ocat zapravo otapa koru jajeta pa je potrebno iznimno pažljivo rukovati njima kako biste izbjegli pucanje. Kada završite s izbjeljivanjem jaja, potrebno ih je, skuhati. A kako izbjeći pucanje ­kore dok se jaja kuhaju? Jednostavno, jaja moraju biti sobne temperature, a voda u koju ih stavljate hladna uz dodatak soli. Naravno, jaja se moraju kuhati sporo, na laganoj vatri. Ovo je zapravo najosjetljiviji dio vaše avanture s ukrašavanjem jaja, budući da je ­nakon izbjeljivanja kora mnogo tanja te lako puca.

MI SMO SPREMNI Testirali smo prirodne boje: kupus i vino pobjednici!

Povrtne boje

Dok se jaja kuhaju, vrijeme iskoristite za pripremu boja. Ljubičasti kupus, špinat i ciklu smo narezali na sitne komadiće, malo ih zgnječili trlicom kako bi bolje pustili pigment te ih u mlakoj vodi prokuhavali. Idealno ih je držati na vatri dok voda ne proključa, a nakon toga tek nekoliko minuta. Isti postupak smo odradili s kurkumom u prahu, kojoj smo za dodatnu boju dodali i malo kore od naranče. Kada su boje za jaja prokuhane, potrebno ih je pustiti da se ohlade u potpuno­sti. Nakon što se ohlade, dobro ih pro­cijedite kako se ništa ne bi zalijepilo za koru jajeta te u tako pripremljene boje stavite skuhana izbijeljena jaja. Jaja potopljena u bojama ostavite preko noći na tamnom i hladnom mjestu kako bi se boja što bolje primila. Kako bi se jaja bolje opiturala u svaku boju smo dodali i čajnu žlicu octa.

MI SMO SPREMNI Testirali smo prirodne boje: kupus i vino pobjednici!

Za dvije vrste luka postupak je nešto drukčiji. Koristili smo kore od običnog i ljubičastog luka. Jaja koja smo pitu­ravali korom od luka nismo pret­hodno izbjeljivali ili kuhali. Postupak s lukom je jednostavan i odveć poznat. U posudu smo stavili kore, jaja, sol i kapljicu octa. Zatim smo sve to prelili mlakom vodom i kuhali na vatri dok jaja nisu bila skuhana i s odgovaraju­ćim pigmentom. Jedno jaje smo tako­đer odlučili opiturati vinom. Tu je postupak također jednostavan – jaje smo stavili u posudu s crnim vinom koje smo potom prokuhavali dok jaje nije bilo skuhano i željene boje. Jaja koja smo kuhali u luku i vinu nije potrebno ostavljati preko noći jer se intenzitet boje postigne već tijekom kuhanja.

Rezultati zadovoljavajući

Nakon što je dio jaja ‘prespavao’ noć u boji, došlo je vrijeme za provjeriti koje prirodne boje funkcioniraju, a koje ne. Dobro su se primile boje dobivene od cikle (crvenkasta boja) te boja od kupusa, koja je ljubičasto-plava. Nešto slabiju nijansu žute boje poprimilo je jaje potopljeno u kurkumi uz napo­menu da se ovdje radi o kurkumi lošije kvalitete pa bi rezultat zapravo mogao varirati ovisno o proizvodu kojega kori­stite. Najveći gubitnik našeg eksperi­menta definitivno je špinat. Jaje koje je provelo noć u ‘boji’ špinata gotovo da nije promijenilo boju, jedino se lagano zatamnilo.

Rezultati su zadovoljavajući i jasno je kako se uz malo prakse zasi­gurno mogu postići i intenzivnije boje kak i ljepše nijanse. Luk je definitivno najbolja opcija kada govorimo o inten­zitetu boje. Toplu preporuku dajemo i za ljubičasti kupus od kojeg boja može varirati od nebesko plave do ljubičaste pa jaja bojana njime dobivaju zaista neobičnu nijansu. Veliko iznenađenje bilo je i jaje kuhano u crnom vinu koje je poprimilo tamno ljubičasti pigment. Vrijedi napomenuti kako je to ujedno i jedino jaje čiji je okus promijenjen pa se u bjeljanku osjeća lagana nota vina u kojem smo ga i kuhali.

MI SMO SPREMNI Testirali smo prirodne boje: kupus i vino pobjednici!

Pročitajte još

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist

JOŠ JEDAN HIT GRUPE SILENTE ‘Sve da ima neki način’ među top 10 singlova domaće liste

Dulist