DuList IN

DVODNEVNI TEČAJ SPOJIO NAŠE SUGRAĐANKE Slatka priča Jelice i Dubravke

DVODNEVNI TEČAJ SPOJIO NAŠE SUGRAĐANKE Slatka priča Jelice i Dubravke

Što dobijete kad ‘pomijeŠate’ radionice poznate slastičarke i dvije Dubrovkinje? Novo vrijedno poznanstvo i vrhunsko iskustvo. Jelica Kmetović Hercigonja i Dubravka Falkoni Matić početkom travnja uspješno su završile dvodnevni tečaj ukrašavanja torti u Zagrebu. Predavačica tečaja bila je vrsna i ugledna dekoraterka slastica Lorita Grgičević Klarić, vlasnica ‘Lorita’s exclusive cakes’, čija je umjetnost dekoriranja prepoznata u Hrvatskoj, ali i u svijetu.

Prije zajedničkog iskustva, gospođe Jelica i Dubravka komunicirale su jedino preko društvenih mreža, razmjenjujući jedna od druge savjete i ideje. Zagreb, radionice i Lorita zbližile su ih. Ovo je, naime, bilo njihovo prvo i službeno upoznavanje uživo. Na tečaju su sjedile jedna do druge, a smijeha im nije falilo. — Gospođa Jelica je jedna divna i pozitivna osoba te velika umjetnica i kreativka. Divim se njenim radovima te prekrasnim figurama i neizostavnim anđelima, koje s ljubavlju radi. To se prepoznaje, vidi i osjeća. Još sam uvijek antitalent za izradu figura, ali se veselim daljnjem druženju s divnom Jelicom koja će me tomu podučiti – priča nam gospođa Dubravka. O njoj gospođa Jelica također ima samo riječi hvale. Voli vidjeti pozitivno i vrijedno mlado čeljade željno učenja koje sve radi s velikom strašću.

Nove ideje, vještine, razmišljanja…

Slastičarstvo, odnosno izrada torti, kolača i njihovo dekoriranje za njih predstavlja prije svega hobi, nešto što rade za dušu i pritom uživaju. Loritu Grljičević Klarić odavno obje smatraju velikim uzorom, čijem se radu dive i gledaju je s velikim poštovanjem. Priliku za rad s njome smatraju velikom čašću i ostvarenjem dugo snivanog sna. Puna dva dana, od 9 do 9 sati, Lorita je nesebično, s puno strpljenja i truda podijelila sa svih jedanaest polaznika, kaže gospođa Dubravka, djelić svoga znanja, ideja, vještina, razmišljanja. Naučile su nove tehnike i trendove ukrašavanja torti koje su trenutno popularne u svijetu, vježbajući na tortama od stiropora. Obje ističu tehniku rada s wafer, odnosno rižinim papirom od kojeg uz dobro umijeće nastaju lijepi ukrasi.

— Nestvarna je i čudesna, kao da nije s naše planete. Nakon ovog tečaja, na dekoraciju torte više ne gledam isto. Lorita je uspjela razbuktati moju maštu i viziju, gledanje na svaki segment koji se dekorira, na dio priče koja svaka posebno ukrašena torta sama priča. Proširila mi je horizonte u svakom pogledu. Lorita ima umijeće za razne tehnike i materijale. Kad smo gledale njen tutorial činilo bi se sve lako, ali bome smo se dobro namučile da savladamo gradivo – priča nam gospođa Dubravka.

Kad učiš, uči od najboljih, gospođa Jelica će.

— Žena radi fantastične stvari. Bilo je jako inspirativno, pogotovo jer sam učila od nekoga koga jako cijenim. Meni je bila čast da uopće mogu doći u ovakvu priliku. Lijepo je bilo družiti se sa ženama koje vole iste stvari, s kojima razmijeniš iskustvo i mišljenja. Poneseš nešto novo sa sobom – govori nam gospođa Jelica.

Inače, gospođa Dubravka je već otprije znala njihovu predavačicu Loritu. Upoznala ju je u listopadu 2016. godine na natjecanju za Najljepšu hrvatsku tortu u čijem je izboru sudjelovao i poznati ‘cake boss’ Buddy Valastro. Tada je titulu ponijela upravo torta Lorite i Andree Sokač. Za nju je ta torta bila nešto što se može razgledati, uživati i diviti se kao i svakoj umjetnosti u muzejima. — Lorita je svoj hobi doista pretvorila u pravu umjetnost vrijednu divljenja. Tu strast i žar ili imaš ili nemaš. I to je ono što te tjera da uvijek učiš, želiš vidjeti nešto novo i uvijek težiš višoj razini – ističe gospođa Dubravka.

‘Učit se ima cijeli život’

Nije im izrada slastica primarni posao jer je riječ o izuzetno teškom i zahtjevnom zadatku. Izrada slastica može se činiti ‘napornim’ hobijem, no kad nešto voliš, onda ništa nije teško, naše će sugovornice. Svojoj djeci bi, prisjeća se gospođa Dubravka, uvijek sama radila i dekorirala torte.

— Prije dok nije bilo fondanta, imala sam na izbor samo kremu ili šlag. Ma ni boja nije bilo kao danas. E, onda je to bilo umijeće – ističe.

Danas je, kaže, gotovo sve dostupno. Osim što sav materijal mora naručivati preko Interneta i najbliže iz Zagreba. Kvalitetni materijali, boje i popratni alati su dosta skupi i zahtijevaju ulaganje. Ali velika ljubav i istinska strast prema dekoriranju torti te uvijek novom učenju tjeraju je da ide dalje. S ove su se radionice vratile doma s puno znanja, no uvijek ima mjesta za još. ‘Učit se ima cijeli život’, gospođa Jelica će. Smatra slastičarstvo svijetom kojem nema kraja, pogotovo po pitanju dekoriranja jer se stalno mijenjaju tehnike. Za nju veliku pomoć, uz ovakve radionice, predstavlja Google, ali i Facebook. Naime, preko ove je društvene mreže, osim gospođe Dubravke, upoznala brojne žene od kojih je puno naučila, ali i one od nje. Najviše je sretnom čini izrada personaliziranih slatkih poklona tijekom Božića i torti za unuke. ‘Kad vidim neizmjerno veselje kod njih zbog torte, ništa mi nije teško napraviti’, iskreno će. A gospođa Dubravka je zasigurno najpoznatija po svojoj ‘Konavočici’, torti koju smatra svojim ponosom, a koja je izabrana najljepšom prema izboru stranice Amazing Cake Ideas.

— Možete li zamisliti kako sam se osjećala kad je izabrana najljepšom? Pobijedili smo mi, naš Grad i Konavle – ističe nam.

Što priprema iduće… Za to treba ideja, vizija, a onda trenutak inspiracije. ‘Možda vas Jelica i ja zajedno iznenadimo. Neka ostane tajna’, naša će vrijedna sugrađanka.

FOTO: Facebook/Lorita’s exclusive cakes

Pročitajte još

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist

[FOTO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Dubrovački okoliš čistilo 170 volontera

Dulist