Kultura

MERCEDES BRATOŠ NAKON IZLOŽBE ‘LABIA MAGICA’ Uvijek imam malo veću tremu kada izlažem u Gradu

MERCEDES BRATOŠ NAKON IZLOŽBE 'LABIA MAGICA' Uvijek imam malo veću tremu kada izlažem u Gradu

‘Labia Magica’ je još jedna od izložbi koja obuhvaća više ciklusa. Točnije tri ciklusa. Do suradnje je došlo tako što me Gospođa Višnja Slavica Gabout povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka nazvala na telefon i pitala bi li željela izlagati u MMC galeriji Umag, na što sam pristala i tako je krenula realizacija! Na izložbi su odabrani radovi koji zajedno čine jedan ciklus. Predstavila sam također jedan rad koji nagovještava početak sljedećeg ciklusa. Rad je većih dimenzija, prikazana je apstraktna figuracija – priča nam Mercedes Bratoš, priznata dubrovačka likovna umjetnica. Prepoznatljiva je upravo po tom izričaju, a za ovaj broj tjednika DuList priča nam o Umagu, o budućnosti, o dvadestogodišnjem stvaralaštvu… Na izložbi u Umagu, dodat će, ‘nije riječ o realističkom prikazu kao što je i dosada bilo u njenom radu – na primjer, stolica, fotelja, usne, ključanica i tako dalje, već se radi o odnosima između ljudi’.

– Mogu reći – erotske poze, na primjer muškarac/žena, žena/žena i tako dalje – ističe nam. Iza Mercedes Bratoš dvadeset je godina stvaralaštva.

– U ovih dvadeset godina stvaralaštva bilo je nekad više lijepih, a nekad samo lijepih izložbi. Neke koje su mi ostale u sjećanju su izložba u Palači Ranjina, Galerija Flora, Galerija Matice Hrvatske, Galerija Kaj… – kratko nam komentira po izložbi.

Projekt iznimne vrijednosti
Mercedes Bratoš radila je i jedan projekt iznimne vrijednosti. Rado nam se ‘vraća’ na njega! Otkriva i kako bi ga voljela ponoviti.

– Jedan od zanimljivih projekata na kojem sam radila je ‘Umjetnost kao terapija’. Takvih projekata bi trebalo biti više. Imam neke planove samo treba pričekati pravo vrijeme. S obzirom na pandemiju koja nas je zadesila – ističe.

Koliko joj nedostaje Dubrovnik? Je li drugačije izlagati ovdje ili negdje drugo… – pitamo dalje.
– U Gradu kad god izlažem, uvijek imam malo veću tremu, napetost hoće li sve proći kako treba. U Gradu uvijek volim izlagati i nekako mi je to posebno, druga energija, drugi osjećaj. Nostalgiju potisnem, okupiram se obavezama i čekam dan putovanja – iskreno će Mercedes. Ima ‘izlagačke’ planove za Dubrovnik.
– Uvijek se veselim novoj suradnji, novim projektima i slično. Za sad ne bi htjela pričati što mi je umu! Kad dođe do trenutka realizacije mogu nešto više reći. Do tad mogu mogu samo reći da će bit izložen novi ciklus – zaključuje naša priznata umjetnica.

Između Grada i metropole
Akademska slikarica Mercedes Bratoš rođena je 1979. godine u Dubrovniku, gdje je 1999. godine završila Umjetničku školu Luka Sorkočević, a 2005. godine u Firenzi (Italija) diplomirala slikarstvo na Accademia di Belle Arti, u klasi prof. Umberta Borella. Od 2004. do 2015. godine djelovala je kao samostalni obrtnik (Art Madrugada). Godine 2007. u POU ZAGREB završava tečaj vitraja (tiffany staklo). Od 2012. do 2014. godine volontira u udruzi Svitanje i u Centru za rehabilitaciju Josipovac, Mandaljena, a 2014. upisuje na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu program Pedagoško-psihološko obrazovanje. Od 2017. godine zaposlena je u udruzi Svitanje (Udruga za zaštitu i promicanje mentalnog zdravlja) kao voditeljica i asistentica kreativnih radionica.
Izlaže skupno od 1999. godine, na brojnim žiriranim izložbama u Hrvatskoj i u inozemstvu, a samostalno izlaže od 2002. godine (izbor: 2008. Galerija Sebastijan, 2010. Galerija Ulrich/LIKUM, Zagreb; 2013. Galerija Flora, 2014. Galerija Dulčić, Masle, Pulitika, 2014. Galerija Matice hrvatske, Zagreb; 2014. Galerija Antun Gojak, Makarska; 2015. Galerija Slavko Kopač, Vinkovci; 2015. Galerija Centra za kulturu Čakovec; 2016. Galerija Otok, 2017. Galerija gradskog kulturnog središta Metković; 2017. Galerija ZILIK, Karlovac; 2019. Galerija Kaj, Zagreb; 2020. Muzej Prigorje/Galerija Kurija, Sesvete).
Sudjelovala je na brojnim likovnim kolonijama i manifestacijama (Likovna radionica udruge Rina MašerA; Likovna kolonija dječjeg doma Sveta Ana, Supetar/ Brač; Likovna kolonija Humanitarne zaklade za djecu Hrvatske, Begovo Razdolje; Art Viva LIKUM; Zagrebačko proljeće ateljea/ HDLU i Grad Zagreb; 44. Zilik 2021.; voditeljica projekta CreArt-Europskog dana kreativnosti Umjetnost kao terapija, Galerija Karas, Zagreb 2021.; Sveučilišna likovna kolonija; Likovna kolonija Mostar i dr.). Članica je HDLU-a i HULULK-a. Živi i stvara u Zagrebu i Dubrovniku.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist