Koronavirus u Hrvatskoj

MEĐU NJIMA NEMA TURISTA 11 oboljelih su iz Zagrebačke, Istarske i Splitske županije

bolnica seroloski testovi korona laboratorij25

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je da pojava novih slučajeva koronavirusa u Hrvatskoj u zadnjih nekoliko dana nije neočekivana, to pokazuje da je i dalje potreban oprez, a zasad među zaraženima nema turista koji su došli na godišnji odmor, prenosi Večernji.hr

Za sada dva nova slučaja zabilježena su u Istri, dva u Zagrebačkoj županiji te novih četvero u Institutu Hrvoje Požar u Zagrebu. U Splitsko-dalmatinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja.

“U posljednja 24 sata imamo 11 novooboljelih. Većina je unos iz inozemstva, no imamo i lokalne transmisije. Svi novooboljeli promptno su obrađeni i identificirani su svi bliski kontakti i kontakti koji su stavljeni u samoizolaciju. Brzom reakcijom zdravstvenog sustava i epidemiologa situacija je stavljena pod kontrolu”, kazao je državni tajnik Tomislav Dulibić na sjednici Vlade.

Prema izvješću NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 66 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije tri su novooboljele osobe. Dvije su osobe iz Splita, dok je jedna osoba iz Solina. Sve tri novooboljele osobe boravile su izvan Republike Hrvatske. Njihovi kontakti obrađeni su te se 14 osoba nalazi u samoizolaciji. Od troje novooboljelih, jedna osoba je hospitalizirana u KBC-u Split. Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada su ukupno zabilježena 563 slučaja zaraze koronavirusom, dok se još četiri slučaja vode kao aktivno oboljela.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na području Zagrebačke županije do četvrtka do 11 sati evidentirane su 133 osobe kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, riječ je o dvije osobe više. Do sada je ukupno izliječeno 125 osoba, a četiri su preminule, priopćili su iz Zagrebačke županije.

“Informaciju imamo od utorka popodne, jedan djelatnik dobio je simptome, bio je zadnji put u Institutu 5. lipnja. Dijagnosticiran je tek ovaj utorak. U nedjelju je primljen u zaraznu bolnicu. Stanje mu je stabilno”, kazao je ravnatelj Instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić za N1.

“Kontaktirali smo epidemiološku službu, epidemiolozi su obavili testiranje i pokazalo se da imamo još dva pozitivna slučaja te dva studenta, ukupno je pet potvrđenih”, kazao je ravnatelj “Ukupno je 80 zaposlenika, obavit će se detaljna dezinfekcija, a zaposlenici su poslani kući. Na službenom putu nije bio nitko, a da li je bio neki privatni put, to ne znam”, dodao je. Ravnatelj je potvrdio da se testirao i da je negativan.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić rekla je da su u protekla 24 sata detektirana nova četiri slučaja zaraze koronavirusom u Zagrebu. Rekla je da surađuju s upravom Instituta koja je omogućila da se epidemiološki izvidi obavljaju i organizirala rad od kuće. “Situacija je pod kontrolom. Svi su kontakti obrađeni i u tijeku je testiranje tih kontakata”, rekla je. Apelirala je na sve građane da se drže propisanih mjera – socijalnog razmaka, dezinfekcije ruku i nošenja maski u zatvorenom prostoru.

“16 ljudi stavljeno je u samoizolaciju”, rekao je pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč.

Nakon više od dva mjeseca bez novooboljelih u Istri zabilježena su dva slučaja zaraze. Naime, dva pacijenta pozitivna na COVID-19 hospitalizirana su jučer popodne u pulskoj Općoj bolnici, potvrdio je u četvrtak ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Aleksandar Stojanović. “U 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije pregledano je 19 uzoraka brisova, od kojih su dva pozitivna na koronavirus. Radi se o uvezenim slučajevima, odnosno osobama koje su protekli tjedan boravile u BiH, na području Sanskog mosta”, navodi se u priopćenju županijskog Stožera civilne zaštite.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist