Aktualno

Maturant iz Metkovića upao na Harvard i odlučio pomoći budućim kolegama

Izuzetno mali broj hrvatskih učenika školovanje nakon srednje odlučuje nastaviti na nekom od inozemnih sveučilišta, a još manje njih uspije ‘upasti’ na neko od prestižnih svjetskih sveučilišta. No, Nikola Jurković, sada već bivši maturant Gimnazije Metković u tome je uspio. Upao je na jedno od najprestižnijih svjetskih sveučilišta, Sveučilište Harvard. No, akademsku godinu će pauzirati zbog epidemije, ali zato pokreće zanimljiv projekt kroz koji će nastojati pomoći budućim maturantima oko upisa na američka sveučilišta.

– Znao sam da će mi cijeli život biti žao ako barem ne pokušam. Neki fakulteti su bolji od drugih, i ne vidim zašto bi mi geografska lokacija trebala ograničavati izbor fakulteta. Odlučio sam ciljati na što bolje moguće, pa što bude, bude – ispričao je za Srednju.hr Nikola.

– Proces za Harvard je isti kao za većinu boljih američkih fakulteta. Početkom školske godine sam pisao standardizirane testove i ispit iz engleskog jezika. Od standardiziranih testova sam pisao ACT (opći test) i SAT Subject Test-ove (izborne predmete) iz fizike i više razine matematike. Do Nove godine sam poslao prijave za fakultete. U siječnju sam se prijavio za fakultetske stipendije, u veljači odradio intervjue i u ožujku dobio rezultate. Važan dio prijave činio je inženjerski portfolio, gdje sam dokumentirao razne projekte na kojima sam radio u gimnazijskoj STEM grupi Acervatio. Sve je bilo gotovo prije mature, tako da nije utjecala na upise. Samo sam ju trebao proći da bih službeno dovršio srednjoškolsko obrazovanje – izjavio je Nikola.

A ovu godinu što pauzira, Nikola je odlučio pomoći budućim maturantima u razjašnjavanju nedoumica oko prijave na američke fakultete – putem video tutorijala na YouTubeu.

– Kada sam se prijavljivao, išao sam direktno u nepoznato. Nisam imao pojma kako izgledaju upisi, i tijekom većine procesa mi nije nitko pomagao. Imam osjećaj da je većini, kao i meni prije godinu dana, proces upisa na američke fakultete potpuno nepoznat, i da ne znaju gdje početi. Odlučio sam napraviti te videe da se to ne bi ponovilo, i da budući maturanti imaju mjesto gdje mogu lako dobiti odgovore na pitanja bez potrebe kontaktiranja savjetnika. Nisu tu da bi zamijenili savjetnike, nego da budu prvi korak u razumijevanju procesa. Planiram za sada napraviti pet videa o upisima, i trenutno radim na trećem, koji je o samim prijavama krajem prvog polugodišta – otkriva Nikola.

Pročitajte još

LEO AJDUKOVIĆ IZ ACI MARINE DUBROVNIK Nautičari stigli mjesec dana ranije nego 2020.

Andrea Falkoni Račić

Lucijana Leoni nova počasna konzulica u Dubrovniku

Dulist

NAGRADNA IGRA UZ OKRUGLIH 500 Napolitanska pizza i koktel iz Papillona

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija