PolitikaUrednički izbor

MATO FRANKOVIĆ IDE PO DRUGI MANDAT NA ČELU GRADA Oporavak je započeo i s optimizmom ulazimo u novu sezonu

MATO FRANKOVIĆ IDE PO DRUGI MANDAT NA ČELU GRADA Oporavak je započeo i s optimizmom ulazimo u novu sezonu

Više puta ste naglasili kako u utrku po novi mandat idete s pozicije gra­donačelnika, a ne samo kandidata. Koliku biste si ocjenu dali za pro­tekli mandat, čime se posebno u njemu ponosite, a što biste iz sadaš­nje pozicije napravili drukčije?

Zadovoljan sam odrađenim koliko razborit i samokritičan čovjek može biti, a držim da sam oboje. Ispunili smo ono što smo rekli da ćemo napra­viti i na osnovu čega su nam gra­đani Dubrovnika i poklonili povjere­nje. Većinu projekata smo realizirali, dio njih smo započeli ili smo stvorili preduvjete da ih ostvarimo u idućem
mandatu, a tu u prvom redu mislim na kvalitetno izrađenu dokumenta­ciju, a to je nešto što nas nije dočekalo. Zacrtanu dinamiku malo je usporila kriza uzrokovana pandemijom koro­navirusa pa je dio planiranih investicija privremeno bio stavljen ‘na čeka­nje’, ali tome smo doskočili tako što smo se na vrijeme okrenuli fondo­vima Europske unije. U njima vidimo priliku za budućnost, a ponosim se upravo činjenicom da smo u nešto više od tri godine stigli od nule do mili­jardu kuna bespovratnih europskih i nacionalnih sredstava. Neki prije nas su govorili da njima EU sredstva ne tre­baju, a zapravo ih nisu znali niti mogli povući. Prva milijarda nije mala stvar, baš kao što to nije ni prva nova škola u 35 godina ili prvi dom umirovljenika nakon 50 godina, prva ozbiljnija ulaganja u sportsku infrastrukturu ili prva nova prometnica. Suzdržao bih se od ocjenjivanja samog sebe, a i radije bih prepustio građanima da donesu svoj sud. Nedjelja je iza kantuna. ­

Vaše se ime ne nalazi na listi HDZ-a za Gradsko vijeće. Kako ste donijeli tu odluku i kako komentirate kandidata za gradonačelnika Andra Vlahušića koji je istaknuo da niste na listi jer ste izgubili povjerenje Andreja Plenkovića?

Takvom odlukom građanima poru­čujem da u izbore ne idem s figom u džepu, da ne kalkuliram s njihovom naklonošću. Čistog obraza tražim povjerenje sugrađana za novi mandat kako bismo moj tim i ja završili zapo­čete projekte i inicijative koje su usmje­rene prema gradu jednakih moguć­nosti za svakog pojedinca ili skupinu građana, odnosno gradu jednake kva­litete života u svakom njegovom dijelu, a što Dubrovnik nažalost još nije. A nije zato što su se prethodne garniture vla­sti bavile sanjarenjem na javi dok s druge strane cijeli dijelovi grada nisu imali osnovne uvjete za život i razvoj. Dubrovniku treba odgovorna vlast, tim ljudi koji se u svakom trenutku i u sva­kojakim okolnostima slijepo drži samo najboljih interesa Grada i građana. Ne bih želio dalje komentirati nikoga od protukandidata, a mogu samo reći da onaj tko gubi, ima pravo na ljutnju.

Kako gledate na protukandidate i koga od njih očekujete u drugom krugu?

Nemam nikakvih preferencija po tom pitanju. Svatko tko je ušao u političku arenu i natječe se na ovim izborima pred građane izlazi s određenim sta­vovima i porukama za koje drži da su važne i radi najbolje kako zna i može. Građani će odlučiti.

Kako će se kretati dinamika izvrše­nja Vašeg izbornog programa, što bi od programa realizirali pri početku, sredini te na kraju mandata?

U kriznoj 2020. godini, osim što smo osigurali stabilnost proračuna te iznašli sredstva za mjere pomoći građanima i gospodarstvenicima, najviše smo se bavili pripremom dokumenta­cije kako bi svi projekti, poput Doma umirovljenika ispod Opće bolnice ili Azila za nezbrinute životinje bili spre­mni za prijavu. Za financiranje sred­stvima programa Oporavak i otpor­nost prijavili smo preko 35 projekata u vrijednosti većoj od milijarde kuna. Mislim da taj podatak dovoljno govori o našoj predanosti i ozbiljnosti kojom pristupamo svakom projektu i ovoj dužnosti. Niz projekata s pravomoć­nim građevinskim dozvolama može u realizaciju po osiguranju financiranja.

U svome ste programu najavili besplatne vrtiće, javni prijevoz, dopunsko zdravstveno osiguranje za sve umirovljenike čije mirovine ne prelaze 3500 kuna, besplatnu produženu nastavu, 0 posto pri­reza, 0 posto poreza na potroš­nju. Ovaj segment programa nai­šao je na kritike protukandidata koji ga ne smatraju mogućim. Na koji način planirate ostvariti sve navedeno?

Uz turistički oporavak koji polako, ali sigurno otpočinje te uz još snažnije oslanjanje na bespovratna sredstva iz Europske unije, oslobodit ćemo zna­čajan fond sredstava i nema razloga da građani ne uživaju sve navedene komunalne i društvene usluge bez naknade. Da je nemoguće govore oni koji ne znaju kako.

Najavili ste i da ćete do kraja man­data povući tri milijarde kuna iz Europskih fondova. Je li to realan cilj te za koje ih sve projekte plani­rate povući?

Prije nepune četiri godine krenuli smo od čiste nule pa smo prešli mili­jardu kuna. Sredstva smo usmjerili u povećanje standarda u predškolskom odgoju i osnovnoškolskom obrazova­nju, namijenili ih modernizaciji jav­nog gradskog prijevoza i unapređe­nju cestovne infrastrukture, izgradnji sustava vodoopskrbe i odvodnje na širem području Dubrovnika kroz 881 milijun kuna vrijedan projekt Aglo­meracije. Sva ta ulaganja vidljiva su i opipljiva našim građanima. Poka­zali smo umijeće i spretnost i nećemo stati. Među projektima koje smo prija­vili, između ostalih, ističu se Dom za starije i nemoćne ispod Opće bolnice, kojim ćemo odgovoriti na zahtjeve za ovim oblikom skrbi naših sugrađana, Park’n’Ride sustav na Pobrežju, koji će značajno rasteretiti uže gradsko područje od motoriziranog prometa, posebno u sezoni, energetska obnova i uređenje postojeće sportske dvorane u Gospinom polju te nova multifunk­cionalna sportska, kongresna i koncer­tna dvorana.

Najavili ste i nove stambene zone i širenje Grada. Koliki potencijal Dubrovnik ima u tom segmentu, gdje se sve može širiti?

Šira zona Pobrežja najprirodnije je područje na kojem se Dubrovnik može urbano širiti. Kupovinom zemljišta
površine 75906 m2 za stanogradnju i izgradnjom nove ceste od Mosta dr. Franja Tuđmana do ceste za Osojnik stvorili smo osnovne preduvjete za razvoj nove zone stanovanja i življe­nja. Budući programi stanogradnje na Pobrežju podrazumijevaju dodjelu zemljišta mladim obiteljima s namje­nom gradnje obiteljskih kuća, a razvi­jamo i projekt stambenog zbrinjava­nja kadra Opće bolnice, sve u sklopu programa Dubrovačke stanogradnje, koji uz 43 izgrađena stana u Mokošici uključuje i novih 50 u Solitudu. Kupnja prvog stana mnogim našim mladim obiteljima u ovim tržišnim uvjetima je nedosanjani san i moramo biti vrlo oprezni da im omogućimo najpraved­nije uvjete za nadmetanje i zato sam inzistirao na političkom konsenzusu u Gradskom vijeću. Tu ne smijemo pogriješiti, naši mladi zaslužuju naj­bolje od nas.

Razvitak IT sektora novi je moment za Dubrovnik za koji se ističe da se u njega trenutno treba sve više ula­gati. Što njegov razvitak sve može donijeti Dubrovniku?

Dubrovnik je sve više prepoznat po svojim rješenjima pametnog grada i mnogo je primjera kojima Dubrovnik koristi tehnologiju da bi unaprijedio svoje radne procese i građanima omo­gućio neke nove javne usluge i sma­tram da se trebamo nastaviti razvijati u tom smjeru jer IT sektor i kreativne industrije mogu činiti dobru nado­gradnju turizmu koji će i dalje ostati naša najzastupljenija djelatnost, ali puno plemenitija i bazirana na održi­vom razvoju.

Imate li ‘plan B’ za oporavak Dubrovnika ako se i ova sezona ne pokaže uspješnom i koji bi to bio plan?

Ciljano i planski odradili smo sve potrebno za turistički oporavak, defi­nirali potrebne sigurnosne protokole i nema nijednog razloga da opora­vak izostane. Uspjeli smo u tome da Dubrovnik ove godine bude povezan sa Sjedinjenim Američkim Državama i to putem dvije vodeće avio kompanije. Od srpnja do listopada imat ćemo uku­pno 6 direktnih letova tjedno prema Gradu. Nadalje nakon deset godina u Dubrovnik se vraća direktna linija s Moskvom te nakon trideset i dvije godine KLM uvodi direktnu dnevnu liniju iz Amsterdama prema Dubrov­niku. Uz izvrsnu povezanost s tržištem Velike Britanije te brojnih drugih desti­nacija te uz visoku procijepljenost svih naših sugrađana vjerujem da ćemo ovu sezonu odraditi uspješno i iznad oče­kivanja mnogih.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 12. svibnja 2021.

Izbori 2021.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist