Politika

Maro Kristić: Županija mora smanjiti cijene domova za starije i nemoćne

Gradski vijećnik Maro Kristić osvrnuo se u najnovijem priopćenju za medije na cijene smještaja u domovima za starije i nemoćne. Ističe kako je svima poznato kako u našem gradu nema dovoljno mjesta za zbrinjavanje sugrađana treće životne dobi u domovima za starije i nemoćne osobe.

-Do izgradnje doma na Medarevu će proći još barem pet godina, a cijena smještaja u domu u Gružu koji kasni s početkom rada će biti astronomska i prihvatljiva samo onima s iznadprosječnim primanjima. Osim nedovoljnih kapaciteta, puno je problema zbog kojih niti razina usluge za one koji su zbrinuti u domovima često nije primjerena. Od nedovoljnog broja radnika u smjenama do loših higijenskih standarda, iako postoji veliki broj onih koji bi htjeli volontirati u domovima, ali zakon takvu mogućnost ne dopušta. No, ono što pored navedenog posebno zabrinjava jest cijena koju plaćaju korisnici odnosno članovi njihovih obitelji, koja je sve bliža komercijalnoj cijeni hotelskog smještaja, nego ustanovama socijalnog i humanog karaktera – ističe Kristić te napominje kako je dubrovačko-neretvanska županija osnivač ovih ustanova i njena uloga je da se pobrine da cijena smještaja bude primjerena, a standard usluge što bolji.

-Na žalost, to nije tako, jer standard usluge je sve lošiji dok cijene neprimjereno rastu. Kritika se ne odnosi na zaposlenike domova koji vrijedno i predano obavljaju svoju dužnost sa skromnim primanjima, nego na one koji upravljaju istima. Primjerice, u zadnjih godinu dana cijena smještaja u Domu za starije osobe u Dubrovniku je narasla za 40 posto pa sada iznosi 656 eura mjesečno. Tko god ima nekoga svoga u nekom od dubrovačkih domova zna da uz ostale potrepštine i plaćanje participacije za lijekove mjesečni iznos koji je potrebno izdvojiti za smještaj i zadovoljenje potreba korisnika doseže i do 1000 eura. Očito je da su svoju ulogu osnivača u Dubrovačko-neretvanskoj županiji shvatili potpuno krivo, i da je jedini smisao u imenovanju ravnatelja i članova upravnih vijeća, dok su sugrađani treće životne dobi koji su cijeli život radili i uplaćivali doprinose u nekom trećem planu. Stoga se očekuje da odgovorni u Županiji nađu način da umanje cijenu te istu usklade sa životnim standardom, ali i standardom usluge u domovima koji je daleko ispod cijene koju plaćaju korisnici – zaključuje Kristić.

Pročitajte još

Kristić skuplja potpise za tematsku sjednicu Gradskog vijeća o stanju u sportu!

Dulist

MATO FRANKOVIĆ Nemam ambicija za Sabor. O kandidaturi za novi mandat kad za to dođe vrijeme

Dulist

Marija Vučković odgovorila odlazi li iz Vlade riječima: Za sada sam tu

Dulist