Aktualno

MARO KRISTIĆ Je li na mala vrata uveden novi porezni namet privatnim iznajmljivačima?

gradsko vijece maro kristic 2

Nezavisni gradski vijećnik Maro Kristić priopćenjem komentira nedavnu odluku kojom se ukinuo prirez, ali povećao porez na kuće za odmor. Priopćenje vijećnika Kristića prenosimo u cijelosti.

– Potaknut jučerašnjom prilogom koji je emitirala jedna dubrovačka medijska tvrtka na temu povećanja poreza na kuće za odmor, želim ponoviti nešto na što sam već ranije ukazao, a što smatram važnim za sve privatne iznajmljivače. Naime, na jednoj od prošlih sjednica gradskog vijeća donijeli smo Odluku o gradskim porezima Grada Dubrovnika. Predmetnom odlukom u potpunosti smo ukinuli prirez te time u džepovima naših sugrađana ostavili određenu svotu novca koja bi inače završila u gradskoj blagajni, što je potez za pohvaliti. Međutim, istom tom odlukom povećali smo porez na kuće za odmor na 5 eur po m2, koji se do sada plaćao u iznosu od 1,99 eur po m2. Ono što držim iznimno spornim je činjenica da je ostalo nejasno tko će sve plaćati ovaj porez, jer se izmjenama zakona i mišljenjem Porezne uprave nedvojbeno dalo za pravo jedinicama lokalne samouprave da ovom vrstom poreza mogu oporezivati sve privatne iznajmljivače, bez obzira na kategoriju. Stoga, taj porez, od sada ne moraju plaćati samo vlasnici nekretnina koje su kategorizirane kao kuće za odmor nego ga mogu plaćati svi vlasnici apartmana na području Grada Dubrovnika neovisno o tome jeli se ti apartmani nalaze u sastavu kućanstva u kojem njihovi vlasnici žive. Apsolutno podržavam oporezivanje viška nekretnina koje isključivo služe za iznajmljivanje, no isto tako sam apsolutno protiv i smatram iznimno promašenim po dvije osnove za istu stvar oporezivati naše sugrađane koji u sastavu svoje kuće u kojoj žive imaju sobu ili apartman koji izdaju i tako ostvaruju dodatni prihod. Naime, na toj sjednici iz izlaganja resornog pročelnika se dalo zaključiti da će se porezom na kuće za odmor oporezivati svi privatni iznajmljivači što smatram jako lošom odlukom u političkom i ekonomskom smislu. Zadržavam pravo da griješim u svom tumačenju i volio bih da nisam u pravu, ali svejedno apeliram na gradsku upravu da potvrdi ili negira ovu informaciju te da ukoliko je ista točna, izmijeni odluku na način da istom ne budu obuhvaćeni iznajmljivači koji u okviru kućanstva u kojem žive imaju sobu ili apartman koji iznajmljuju. U protivnom će ukidanje prireza za dobar dio građana biti samo obmana koja će se kompenzirati novim poreznim nametom – stoji u priopćenju.

Pročitajte još

[VIDEO] VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU: ‘Zakon o proračunu izgleda kao da je iz srednjeg vijeka’

Dulist

Svjetski poznata hotelska grupacija koja je prisutna i na hrvatskom tržištu ulazi na zahtjevno tržište Saudijske Arabije

Dulist

OBRAZOVANJE MINISTARA Imamo šest doktora znanosti, jedan novi školovan u SAD-u

Dulist