Sport

MARO KAPOVIĆ O SPORTSKOJ 2014. ‘Uvijek će biti nezadovoljnih, svi žele više novca za sebe’

MARO KAPOVIĆ O SPORTSKOJ 2014. 'Uvijek će biti nezadovoljnih, svi žele više novca za sebe'

Redovnom godišnjom Skupštinom Dubrovački savez športova zaključio je 2014. godinu. Usvojen je i prijedlog programa za 2015. godinu u iznosu od 11,2 milijuna kuna. Ipak, kako Proračun Grada Dubrovnika, koji nosi 1,2 milijuna kuna subvencija za troškove prijevoza dubrovačkih sportaša, nije dobio ‘zeleno’ svjetlo gradskih vijećnika, taj dio ostaje pod uputnikom.

O godini na isteku, ali i stanju u dubrovačkom sportu uopće, razgovarali smo s predsjednikom Dubrovačkog saveza športova Marom Kapovićem.

– U sportskom smislu sam kao predsjednik jako zadovoljan. Naravno da uvijek postoje dvije strane medalje. Jedna je strana odlične igre i povratak u Prvu ligu MNK Squarea, jesenski naslov prvakinja košarkašica Raguse, odlične igre odbojkašica ŽOK Dubrovnika, plivača PK Juga i veslača VK Neptuna. Ono što se očekivalo više je VK Jug CO, barem ulazak u Final Four, zatim muška košarka koja nastupa u 2. ligi, a nadamo se povratku u najviši rang te nažalost nogomet, koji nam je već godinama na niskim granama zbog objektivnih razloga – odgovara uvodno Kapović.

Kakva je bila financijska 2014.?
Stvarno sam zadovoljan i to iz dva razloga. Prvi je što je Grad Dubrovnik u stopostotnom iznosu realizirao planirana sredstva za 2014. godinu. To znači da su svi klubovi korisnici programa Dubrovačkog saveza športova dobili u potpunosti planirana sredstva. Samim tim se mnogim klubovima puno pomoglo, jer unatrag nekoliko godina se proračun u potpunosti ispunjavao, pa su se izvukli iz dubioza i dugova te nastavili normalan rad. Posebno ističem kako svi profesionalni treneri koji žive od svog rada u klubovima uredno primaju sredstva koja su im namijenjena. Ne možemo biti zadovoljni s nedostatkom sponzora. Uvijek ističem kako nažalost jake tvrtke koje imamo u Dubrovniku, jako slabo koriste grad za svoj poslovni uspjeh, a jako malo ili skoro ništa ne davaju sportu. To je velik problem svim klubovima, unatoč velikom trudu. Praktički većina klubova najveći dio sredstava dobiva od Grada Dubrovnika.

Ostaje i dalje problem infrastrukture?
Nažalost u 2014. godini se ništa nije ulagalo. Postoje planovi i smjernice koje je Gradu zacrtao Dubrovački savez športova. S obzirom na neke naše zajedničke razgovore vezano za financijska sredstva, planira se nadogradnja postojeće sportske dvorane u Gospinom polju, točnije izgradnja jedne montažne dvorane koja bi ponajprije riješila problem trenažnog procesa. Donekle se nešto učinilo, ali je daleko od onog što bi trebalo učiniti, na Gradskom stadionu Lapad. Tražili smo i rješavanje problema krova hangara Veslačkog kluba Neptun, a u smjernicama smo tražili da se u postojećoj dvorani ugradi klimatizacijski sustav. Grad Dubrovnik je donekle pomogao, pa u suradnji s osnovnim školama, ponajprije u Gružu, Lapadu i Marina Držića, u školskim sportskim dvoranama imamo određene termine, barem za rasterećenje trenažnih procesa.

Izglasali ste prijedlog financiranja klubova za iduću godinu. Grad Dubrovnik, koji bi Vam taj novac trebao osigurati, trenutno prolazi kroz političku krizu. Očekujete li potres i u sportskim krugovima?
Mi smo prijedlog programa za 2015. godinu u iznosu 11,2 milijuna kuna, donijeli prije sjednice Gradskog vijeća i nedonošenja gradskog Proračuna. Predstoji nam razgovor s povjerenikom za Grad Dubrovnik, kojeg bi trebala imenovati Vlada RH. Trebamo vidjeti kako prebroditi ove mjesece do novih izbora. Koliko smo informirani, svi klubovi bi od Grada Dubrovnika trebali ‘povući’ jednaka sredstva kao i u prva tri mjeseca lani. Ako to bude tako, klubovi ne bi trebali imati problema. U puno sportova, posebno momčadskih, u tijeku je vrhunac sezone pa se nadam da taj dio sredstava neće biti uskraćen. Nakon prvih sastanaka znat ćemo više.

S padom Proračuna nije prošla i odluka o subvenciji za troškove prijevoza dubrovačkih sportaša, što bi bio zapravo još jedan korak k olakšanju života dubrovačkih klubova. Hoće li ta mjera ipak zaživjeti?
Mi u planu imamo 1,2 milijuna kuna u tu svrhu, čime bi se pomoglo klubovima. Tko god bio gradonačelnik mi ćemo u Dubrovačkom savezu športova ići s tim da ostane ovakav plan financiranja.

Postoji li među nekim članovima Dubrovačkog saveza športova nezadovoljstvo zbog načina raspodjele sredstava? Vrijedi li neki sustav po kojem se ta sredstva raspoređuju ili su neki osuđeni na jednaka sredstva, premda su napredovali u viši rang natjecanja?
Program financiranja je izglasan gotovo jednoglasno, s tek jednim glasom protiv. Sam raspored sredstava ne radi se ‘od oka’, već postoji sustav vrednovanja, prvenstveno o kojim je sportovima riječ, jesu li momčadski ili pojedinačni, imaju li riješeno pitanje vode, struje i komunalija, nadalje po pitanju brojnosti omladinskog pogona, sustava natjecanja. Svatko bi uvijek volio dobiti više, ali sukladno sustavu vrednovanja i bodovanja, koji je izglasala sama Skupština, Proračun je donesen kakav jest. Moram pritom istaknuti kako postoje klubovi koji zbog raznih problema, igračkih ili financijskih, napuste prvu ligu i ‘presele’ u drugu pa im nastojimo ostaviti ista sredstva, baš kako bi im se dala prilika da se vrate u viši rang. Sjajan primjer je MNK Square, koji se iz Druge lige vratio u vrh Prve lige, a sva su mu prava bila zadržana. Treba znati kako se klubovi moraju okretati sponzorima, jer mnogi žive isključivo od novca iz Proračuna Grada Dubrovnika. Moram se zapitati što rade te uprave klubova? Čemu onda te uprave služe?

Provodi li se na razini Dubrovačkog saveza športova financiranje isključivo mlađih kategorija i infrastrukture, a ne plaća profesionalnih sportaša?
To jest naš smjer i uvijek govorim kako su sredstva Grada Dubrovnika namijenjena upravo za funkcioniranje klubova kroz rad s mlađim uzrasnim kategorijama. Na primjer, sredstva nisu namijenjena prvoj momčadi Juga. Uprave su te koje moraju naći sredstva za plaće i honorare. Dubrovački savez športova ne plaća profesionalce. Naravno, bitna je i kontrola sredstava, ali ono što se isplati ide na sustav natjecanja mlađih kategorija. Uostalom, nije sramota da se neki klub povuče na godinu dana u nižu ligu ako nema dovoljno sredstava. Svjedoci smo da se mnogi klubovi mogu plasirati u prvu ligu, a da mnogi bježe iz najvišeg ranga zbog financija. A kad govorimo o tome, vrijedi istaknuti kako je velik broj prvotimaca, na primjer u ženskoj košarci ili odbojci, djeca ovog grada.

Pročitajte još

[FOTO] ZA TRENERA I PRIJATELJA Memorijalna utakmica u spomen na Zlatka Sentića

Dulist

Juraj Barčot apsolutni rekorder Hrvatske

Dulist

ZLATNI ORLANDO Natjecanje okupilo 331 plivača iz 41 kluba

Dulist