Aktualno

MARO HAJDARHODŽIĆ ‘Postupak je u tijeku, a najavljuje se rješenje o uklanjanju. Samo zato jer se projekt ne sviđa županu’

MARO HAJDARHODŽIĆ 'Postupak je u tijeku, a najavljuje se rješenje o uklanjanju. Samo zato jer se projekt ne sviđa županu'

Vlasnik Mea Culpae Maro Hajdarhodžić, investitor postavljanja montažnih objekata na Peskariji, reagirao je na jučer objavljene informacije kako će Državni inspektorat izdati rješenje o uklanjanju tih objekata.
-Ovo je još jedan spin. Problemi su krenuli nakon što se pojavila 3D projekcija na što je naš dragi župan reagirao ‘neće, ni prije mi se nije sviđalo, ne sviđa mi se’. Prvi spin bio je kako je Ministarstvo kulture revidiralo projekt. Nema revidiranja projekta, ostao je onakav kakav jest. Kad im to nije uspjelo, krenulo se u druge spinove i sad imamo zadnji Državnog inspektorata. Mikulić je već odredio kako će u rješenju pisati da će se ovo ukloniti. Postupak je u tijeku. Građevinski inspektori još utvrđuju činjenično stanje, mi donosimo dokazni materijal da oni griješe. Oni govore da je ovo nadstrešnica, a mi da su to četiri kioska. Međutim, netko je već u Zagrebu rekao da će rješenje biti napravljeno tako da se ovo ukloni. Znači, gore gospar Mikulić već zna da će takvo biti rješenje iako ono nije napisano. Već se vrte neki građevinari koji dolaze mjeriti kako će to rastaviti, odviti… To je već gotova stvar, a da ne govorim da na rješenje dolazi i žalba i proces dokazivanja… Ali ne, oni su već angažirali građevinare koji bi ovo trebali rastaviti i ne znam, baciti u more. Spin na spin – rekao je Hajdarhodžić na konferenciji za medije.

-Poanta priče jest da se projekt ne sviđa gospodinu Dobroslaviću i on je upreg’o sve, Ministarstvo kulture da to revidira pa nije uspjelo. Sad je upreg’o i Državni inspektorat koji tvrdi da će rješenje biti napisano. Znači nije napisano, a već su angažirani građevinari koji bi to trebali ukloniti čim dođe rješenje. Sjeverna Koreja mi se čini kao lijepi dio svijeta gdje bih preselio jer mislim da bi tamo bilo manje represija – rekao je dalje.
Budući da Državni inspektorat navodi kako je utvrđeno da investitor za radove na Peskariji nije ishodio građevinsku dozvolu, Hajdarhodžić objašnjava kako oni tvrde da je tamo riječ o velikoj nadstrešnici, koja sukladno Pravilniku o jednostavnim građevinama ima limit od 20 kvadrata.

-Ovdje imamo puno više kvadrata. Međutim, ovo su četiri kioska, a kiosk po Pravilniku tlocrtno može imati maksimalno 15 kvadrata. Kad pogledate kiosk Tiska od 15 kvadrata, ima frižidere sa strane i ispred i tamo gdje im smeta sunce stave veliku tendu i to je po zakonu. Ovaj jedan kiosk ovdje nije veći od 15 kvadrata i ima zaštitu od sunca, tendu, nema krov. Izvlače se na nadstrešnicu koja je nešto u sklopu kuće, koja se kao čvrsta gradnja može prisloniti uz kuću, ali do 20 kvadrata – objasnio je.
Daljnji apsurd cijele ove priče leži u tome što su od četiri kioska na Peskariji, tri za Mea Culpu, a jedan za Županijsku lučku upravu, koja je Hajdarhodžiću u nekoliko navrata pokušala zaustaviti radove.
-Četvrti kiosk je za Županijsku lučku upravu za pograničnu policiju, kako bi zadržali status Porta kao sezonskog graničnog prijelaza – navodi Hajdarhodžić. Napomenuo je kako je ŽLUD za pograničnu policiju još 2016. godine bez njegove suglasnosti postavio kamenu kućicu, za koju su već tada dobili rješenje konzervatora o uklanjanju, no to do danas nije napravljeno.

-Ruše zajednički projekt, ali sad više ništa nije bitno, ugrozit će se i status sezonskog graničnog prijelaza samo da se zadovolje apetiti jednog starog političara, koji to ne želi vidjeti ovdje – rekao je dalje.

Na novinarsko pitanje rekao je kako cijela priča kreće od 2007. godine kada su na Peskariju postavljene drvene kućice, za koje, napomenuo je, ima svu potrebnu dokumentaciju.
-Tada kreće intenzivno proganjanje konzervatora koji ne mogu nigdje dokazati da su u pravu i da su oni morali biti uključeni u proces postavljanja tih prvih kućica. Godine 2016. radi percepcije javnosti, idemo napraviti nešto ‘legalno’, jer su svi govorili da su one drvene ilegalne. I tad krene zajednički projekt mene i ŽLUD-a i on je glatko odbijen od konzervatora. ‘Nećeš razbojniče’ je pisalo unutra, jer sam ih već zezao za one prve. Godine 2017. odlučimo ići drugom taktikom, neka Županijska lučka uprava traži dozvolu za projekt. U kolovozu idejni projekt prolazi u Ministarstvu kulture u Zagrebu i od tada do prosinca 2019. glavni projekt ‘trči’ po nekim gore kancelarijama da bi se tek u prosincu 2019. netko sjetio staviti potpis – rekao je te dodao kako cijelo to vrijeme nije stigla niti jedna primjedba na projekt.

-Sa Županijskom lučkom upravom sam odlično surađivao dok župan nije javno rekao kako mu se projekt ne sviđa i kako će se napraviti natječaj. Radim svoj posao, uredno plaćam koncesiju, a prije korone godišnji prihod Lokande bio je 16 milijuna kuna neto, dok je dobit bila 1,6 milijuna. Od tih 16 milijuna više od 14 vraća se nazad u državu. Tim parama župan prima svoju plaću i plaća svoje poslušnike. Prvi put kad netko dokaže da ne poštujem zakon, pokrit ću se po ušima i provesti sve kako kaže zakon, ali ne postoji još nijedan segment gdje je netko našao kako je Mea Culpa prekršila zakon – naglasio je te dodao kako će upotrijebiti sve sile unutar zakona da se nijedna vita na Peskariji ne odvije.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist