Vaše vijesti

MARKO TOMIĆ Tko je odgovoran za nelegalno odlagalište u Solitudu?

MARKO TOMIĆ Tko je odgovoran za nelegalno odlagalište u Solitudu?

Više puta sam se osvrtao na nevjerojatno stanje na Solitudu u Lapadu gdje se nalazi višegodišnje nelegalno odlagalište građevnog otpada od rušenja, te zemlje i kamenja od iskopa, koje se u novije vrijeme neprekidno nadopunjava otpadnim materijalom sa privatnih gradilišta, a najveća količina je dovežena sa gradilišta kanalizacije.

Odlagalište je oko pedesetak metara od stambenog naselja Solitudo pored još uvijek neuređenog dijela Riječke ulice u smjeru ljetnikovca Ghetaldi-Gundulić, a također ne mnogo dalje od svečano otvorenog šetališta i kupališta na obali.

I pored protesta građana do današnjeg dana se ništa ne poduzima radi sanacije ovog odlagališta,već se i dalje tolerira negovo proširenje i nadopunjavanje do veličine omanjeg brijega. Na sjednici Gradskog vjeća Grada od 13. svibnja nije prihvaćen protest zastupnika SJG u vezi činjenice da ovo odlagalište nije registrirano ni u Izvještaju o gospodarenju otpadom na području Grada Dubrovnika za 2015 godinu (kao što se od ranije ne nalazi u popisu nelegalnih odlagališta u Programu zaštite okoliša Grada Dubrovnika za 2012. -2015. god.).

Još uvijek ostaje tajnom tko je odgovoran za ovu sramotu usred Grada Dubrovnika, usred Lapada.Tko sprječava postupak sanacije u skladu sa Zakonom o otpadu i Zakonom o zaštiti okoliša, tko odobrava ovaj nemar i neodgovornost, na što nas upućuje i jasna konstantacija da divlja odlagališta građevinskog otpada na području Grada Dubrovnika predstavljaju ekološki problem, i ne samo ekološki nego i estetski. Važi li ova konstantacija samo za neka područja, a za druga ne važi?

Komunalno redarstvo je uspjelo intervenirati u vezi oštećenih brodica na obali, što je u redu, ali je isto tako uspjelo mimoići veliko smetlište na Solitudu kao i otpad uz put što vodi od ulice V.Lisinskog k lučici Solitudo. Uz okuku Riječke ulice prema ljetnikovcu sada stoji i poprilična rupa. Možda se uz kupalište na Solitudu priprema izgradnja bazena, jer informacija o ovom gradilištui dalje nigdje nema.

Moguće da se očekuje da divlje odlagalište na Solitudu riješi neki invenstitor koji bi nešto mogao graditi na tom području, kao što se predviđa rješenje za šetnicu N. i M.Pucića u Uvali. Postavlja se pitanje do kada će nadležne institucije izbjegavati nužno potrebnu intervenciju i u ovom slučaju?

Marko Tomić

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist