DuList IN

MARIS MILOŠ S BLOGA 100 BOFORA Prisjetite se zaboravljenih običaja, napravite božićne čestitke!

MARIS MILOŠ S BLOGA 100 BOFORA Prisjetite se zaboravljenih običaja, napravite božićne čestitke!

Prve nedjelje adventa je među obavijestima bila i jedna, pomalo neobična. Zamoljeni smo da poštanske marke s čestitki i pisama koje dobijemo, izrežemo, i donesemo u župni ured. Možete provjeriti sakuplja li ih i vaša franjevačka župa.

Običaj je, kada se one sakupe u novozagrebačkoj župi u Sigetu, da se šalju dalje u Rim suradnicima koji ih prodaju u korist katoličkih misija. Iako se očekuje da je ovo doba godine kada nam pristiže više pisama no inače, markice se skupljaju cijele godine.

Ima li još tko da šalje čestitke za Božić i Novu godinu? Prošle smo godine prvi put mi odlučili izraditi svoje čestitke i poslali ih svima onima koje nismo mogli zagrliti, s kojima se nismo mogli vidjeti i provoditi dane došašća kako smo prije znali. Iskoristili smo priliku i duge večeri posvetili pripremanju čestitki, smišljanjem tekstova i odabirom motiva. Djeca su posebno pridonijela, jer su ona oslikavala čestitku. Ove godine imamo u planu izraditi čestitke u formi razglednica. Vidjet ćemo gdje će nas to odvesti.

Moramo paziti da dimenzijama i materijalom odgovaraju pravilima poštanskog prometa. Prije dvadeset godina kada su SMSovi preuzeli ulogu čestitanja pa nakon njih razne prosljeđivane poruke u drugim aplikacijama, ne znam živi li ideja čestitki u ičijem sjećanju. Hoćemo li mi ove godine dobiti koju čestitku za uzvrat, samo na račun prošlogodišnjih? Žalili smo se prije na užurbanu svakodnevicu. Sada, kada smo svi usporili i imali vremena mnoge stvari sagledati, možda iz drugih kuteva gledišta, imamo li vremena za božićne čestitke?

Napravite ih sami
Ustvari, pribavite sve potrebne stvari pa neka ih dječica naprave. Kuverte, hamer papir ili neki malo tanji od njega ako ćete ih presavijati od 200 g/m2. Pribor za crtanje, slikanje, kolaži. Nađite inspiraciju primjerenu njihovom uzrastu.

Najmlađi mogu ostaviti trag bojom za slikanje prstima, ma kombinacije su beskrajne. Kao i njihova kreativnost. Čestitke će ispasti sjajno i to vam ne mora biti briga.  Pobrinite se samo da su adrese čitko ispisane i da je markica na mjestu.

 

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist