Politika

MANJGURA PROGNOZIRA Evo koliko će stranke dobiti mandata u desetoj izbornoj jedinici

Glasačka kutija

Jedno od najčešće upućenih pitanja ovih dana jest kako stoje stranke po pitanju mandata dva tjedna prije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. Na svom blogu poznati komunikacijski stručnjak Krešimir Macan kaže kako je na ova pitanja nezahvalno odgovoriti, ali i kako je proveo cijelo popodne u proučavanju dostupnih podataka koje možete pronaći dalje u tekstu.

– HDZ je izgleda i dalje dosta bliži formiranju vlade od koalicije Rijeke pravde, no to je i razlog zašto predsjednik Milanović ne daje ostavku – svjestan je i on mogućih scenarija i ključne uloge predsjednika u povjeravanju mandata onome tko (ne)skupi 76 potpisa – napisao je Macan te nadodao kako nakon poguranca predsjednika Zorana Milanovića koalicija Rijeke pravde može očekivati dobar rezultat na razini prošlih izbora.

– To je odlično jer ne idu ponovno zajedno s nekim partnerima s kojima su tada postigli isti rezultat. Ali istovremeno je i ograničavajuće jer nema puno prostora za rast jer su konkurenti na ljevici Možemo, Fokus Republika, Nezavisna platforma sjevera, Radnička fronta IDS+PGS te čak i nezavisni Enio Meštrović (Ričard), dok HDZ-u s desna uz Domovinski pokret i Most prijeti i Odlučnost i pravednost Karoline Vidović Krišto te brojne male desne opcije koja opet sve izlaze razjedinjene – objasnio je.

Dodatni faktor stabilizacije mandata u odnosu na izbore 2020. godine je činjenica da su umirovljeničke opcije, kao i one krajnje desne, podijeljene. Hrvatska stranka umirovljenika ide kao koalicijski partner HDZ-a, dok politička platforma ‘Umirovljenici zajedno’ nastupa samostalno koja ostaje tik ispod praga u svim izbornim jedinicama. Jedna od glavnih bitaka ovih izbora će biti upravo ta za glasove umirovljenika što potvrđuju obraćanja svih lidera upravo toj populaciji, objavljuje Macan na blogu Manjgura.hr

Podatke koje je prikupio o svim izbornim jedinicama možete detaljnije pročitati na blogu, dok ćemo se ovdje bazirati na X. izbornu jedinicu, odnosno onu u koju spada Dubrovačko-neretvanska županija.

Naime, piše u tekstu da ako HDZ ponovo ovdje osvoji sedam mandata kao i s prošlih izbora, pitanje je tko ostaje bez mandata na desnici u X. izbornoj jedinici. Lista HDZ-a je jaka, a njoj se po redu nalaze ministar graditeljstva i državne imovine te podpredsjednik Vlade Branko Bačić, župan Splitsko-dalmatinske županije  Blaženko Boban, Tomislav Šuta, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, bivši splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, Danica Baričević i na zadnjem mjestu bivši ministar obrane Damir Krstičević kako bi povukao preferencijalne glasove.

Ako ostane kao za prošle izbore stranka Most ima jedan mandat koji bi dobio predsjednik stranke Božo Petrov, kao i Domovinski Pokret gdje bi mandat osvojio Stipo Mlinarić Ćipe. Nadalje, već spomenuta koalicija Rijeke pravde zbog stranke Centar, bračnog para Puljak mogu računati na barem četiri mandata gdje bi po redu upala jaka imena poput bivše ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, gradonačelnika Splita Ivice Puljka, gradonačelnice Supetra Ivane Marković i Miše Krstičevića.

Na kraju će stranka Možemo s političkom platformom Srđ je Grad pokušati stići do novog mandata koji bi se odnosio na gradskog vijećnika Đura Capora, a u suprotnom bi taj mandat vjerojatno išao koaliciji Rijeke Pravde. Naravno ako im račune ne pomrsi nezavisni Enio Meštrović, poznat kao Ričard.

Pročitajte još

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist

VIKTORIJA KNEŽEVIĆ U SABORU ĆE VOLONTIRATI Neću primati plaću, tako sam odabrala!

Dulist