Županija

MANJE NOVCA ‘Državne odluke ugrožavaju održavanje i razvoj županijskih cesta’

MANJE NOVCA 'Državne odluke ugrožavaju održavanje i razvoj županijskih cesta'

Najava potpredsjednika Vlade Branka Grčića o snižavanju godišnjih naknada za uporabu javnih cesta na mrežu županijskih i lokalnih cesta ugrozit će održavanje i ravoj cesta po Županiji.

S takvom situacijom župana Nikolu Dobroslavića upoznao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Nikša Konjevod. Istaknuo je da je ŽUC u prethodne dvije godine već ostao bez 7,5 milijuna kuna godišnjih prihoda zbog raznih odluka Ministarstva prometa u odnosu na prethodna razdoblja. Time je, naveo je Konjevod, „već značajno smanjena investicijska sposobnost ŽUC-a, jer nažalost već i postojeća sredstva nisu dostatna za zadovoljenje propisanog standarda održavanja cesta“.

– Stoga nevjerojatno zvuči najava da će se sredstva dodatno smanjivati – zaključio je Konjevod i dodao da su se druge obvezne naknade u sklopu tehničkog pregleda višekratno povećavale, dok je godišnja naknada za uporabu javnih cesta na razini iz 2003. godine.

Župan Dobroslavić istaknuo je da je održavanje i razvijanje mreže županijskih i lokalnih cesta DNŽ od iznimne važnosti, ne samo radi sigurnosti prometa već i zato što su iste bitan čimbenik u gospodarskom razvoju DNŽ, urbanih, a naročito ruralnih područja.

Godišnja naknada za uporabu javnih cesta, smatra župan, nije običan parafiskalni namet, kako tvrdi Grčić, već je to realno i namjensko ulaganje u cestovnu infrastrukturu, „što vidimo i osjećamo na terenu kroz aktivnosti ŽUC-a“.

– Takve odluke za Županiju nisu dobre, te pozivam Vladu i apeliram da ih ne donosi samostalno i bez dogovora i konzultacija sa Županijama. Smanjenje ovih sredstava značilo bi zanemarivanje najveće mreže cesta u RH, a njezino održavanje dodatno opteretilo već osiromašene proračune jedinica lokalne i regionalne samouprave – zaključio je župan i dodao kako će se preko Hrvatske zajednice županija zalagati da se iznađu drugi načini kompenzacije povećanja trošarine za gorivo i time olakšanja svakodnevnog povećanja financijskog tereta hrvatskih građana, a koji ne smiju ugroziti sigurnost prometa na županijskim i lokalnim cestama.

Pročitajte još

FOTO/VIDEO Policijski demo tim interventne policije demonstrirao svoje zvanje

Dulist

NOVI REKORD LUKE PLOČE U protekloj godini ostvarili dobit od 16,613 milijuna eura

Dulist

U BRUXELLESU Župan predsjedao sastankom radne skupine za zapadni Balkan

Dulist