Zanimljivosti

MALIŠANI KATIĆANA Mali konavoski tkalci pomažu u kupnji Bukovčeve slike

MALIŠANI KATIĆANA Mali konavoski tkalci pomažu u kupnji Bukovčeve slike

U Dječjem vrtiću Konavle uvijek je živo, no ovih dana u Dječjem vrtiću Katićan iz Čilipa posebno su zaposleni. Tka se naveliko, na malim okvirima nastaju mala tkanja puna ljubavi za baštinu. Male ruke prepleću niti, upleću krpice i zabavljaju se stvarajući čvrsta tkiva kojima ćemo slaviti njihovo zajedništvo i kreativnost, navode iz Muzeja i galerija Konavala.
Osim što se na najbolji mogući način uče umijeću i osvještavaju kako nastaje tekstil, oni svakom svojom krpicom pomažu muzeju prikupiti sredstva za kupnju slike Konavoski tkalci i tako su već od malih nogu mecene, dobrotvori i čuvari baštine Konavala.
Odgojiteljice Dječjih vrtića Konavle, skupine Srebrice, Nike Sukno, Luca Đurišić i Lucijana Potrebica organizirale su u Katićanu pravu malu radionicu tkanja i okupile djecu oko prastarog umijeća kojim se i danas, doduše na moderan način, proizvode svi naši tekstili. Ovaj mini projekt je tako dodao vrijednost na vrijednost, a igra, učenje, tradicija i budućnost preplele su se na jednostavnim tkalačkim okvirima dječjim rukama.
Po završetku projekta Tkalci za tkalce tkanja koja su djeca izradila izložit će se za javnost te će se organizirati prodaja s ciljem prikupljanja sredstava za otkup slike Vlaha Bukovca Konavoski tkalci. I uskoro, kad se slika vrati u muzej, ondje će je moći posjećivati i svojoj djeci i unucima nekad u budućnosti govoriti s ponosom da su je oni pomogli kupiti.

Pročitajte još

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist

SRIJEDA Pričaonica i radionica uskrsnih ukrasa za najmlađe

Dulist

U SAMOSTANU U PRIDVORJU Preduskrsne radionice za djecu

Dulist