Aktualno

‘Mali kuhar’ Lukša Uhodić prava je YouTube senzacija

'Mali kuhar' Lukša Uhodić prava je YouTube senzacija

Desetogodišnji Lukša Uhodić prava je YouTube senzacija. Naime, ovaj dječak od malena gaji veliku ljubav prema kuhanju pa je nedavno na nagovor mame Ivane Bačić, naše poznate DJ Ivess, pokrenuo i svoj YouTube kanal naziva ‘Mali kuhar’ gdje pokazuje svoje kulinarsko umijeće i inspirira drugu djecu da se poput njega tako zaljube u kuhanje. Iako mu je tek deset godina, Lukša već kuha vrlo konkretna jela, a sprema i kolače. Pasta carbonara, rizibizi, palačinke, tiramisu samo su neka od njih.
—Kuhati sam počeo sa sedam godina, a, prvo jelo koje sam spravio bila je kajgana s pancetom i lukom. Tome me je podučio nono. On mi je to uvijek pripremao – priča nam Lukša. Iako se katkada i vrhunskim profesionalcima dogodi da im pri pravljenju kajgane ili omleta nešto pođe po krivu, Lukša kaže da je njemu ipak sve to lako. U kuhanje se, govori nam, zaljubio zbog mame. Uvijek je oko nje u kuhinji, gleda što radi i tako je puno toga naučio.

‘Ima mota’
—Moram ga pustit’ u kuhinju. Sve ga zanima. Najviše kuha upravo sa mnom. Imamo vani đardin pun pomadora, paprika, raznog povrća i uvijek mu je bilo fora poć’ u đardin i nešto ubrat’ i spravit’. Mladi luk i panceta dva su mu glavna sastojka. Ako ne idu u jelo, obavezno su sa strane za grickanje. U biti, prvi put je napravio kajganu bez pancete kad je bio sam doma. Zvao me je da je gladan i rekla sam mu da proba, da sve zna. I tako je počelo. Voli mi pomagati i dam mu uvijek da sam napravi ako nešto nije toliko komplicirano. Rekao je da bi išao u kuhare. Prijatelj koji predaje u školi gledao je njegove videe i rekao da ne može vjerovati koliko Lukša ima mota – priča nam mama Ivana. Lukša najviše voli spremati pastu carbonaru i rizi-bizi, a najdraže su mu jelo polpete u toću.
— Volim kuhati i nikad mi nije dosadno. Volim i ribati te voziti barku – govori nam ovaj svestrani desetogodišnjak, a mama dodaje kako ‘voli papati’ te da je on jedan mali gurman.
—Nema toga što ne voli jesti. Jela uvijek uspoređuje s onima iz vrtića. Uvijek mi kaže je li neko jelo poput onoga koje je jeo u vrtiću ili je bolje – napominje mama Ivana, a nakon toga nam je Lukša i uživo pokazao svoje kulinarsko umijeće. Vrlo je spretno prionuo spremanju upravo svog prvog jela kajgane s pancetom, a onda se pohvalio i tiramisuom kojeg je napravio uz maminu pomoć.

Mali youtuber kuhar
A, kako se ‘Mali kuhar’ odlučio za YouTube kanal?
—Počeo sam kuhati sam, prošla je godina dana od toga i preselili smo se iz Grada u Župu dubrovačku. Onda je mama smislila da napravimo YouTube kanal. A, uvijek mi je govorila da što ću naučiti od youtubera koje gledam, a sad mi je ona sama predložila da ga napravim. I sad sam mali youtuber kuhar – ističe Lukša.
—Gledam nekada emisije poput ‘Djeca kuhaju’, ali i ‘Večeru za 5’ i ‘Tri, dva, jedan – kuhaj’ i kupim trikove. Za video mi ne treba puno vremena, nekih 20-ak minuta. Mama sve snima – priča Lukša.
—Mama snima, ali sve po njegovim naputcima. On je režiser. Namješta me odakle ću snimati i kako – dodaje mama Ivana. A, nakon ‘Večere za 5 na selu’ u kojoj je Ivana Bačić sudjelovala te tako bila dio ekipe koja je apsolutno oduševila Hrvatsku i Lukši je porastao ‘publicitet’.

‘Boom’ pratitelja
—Nakon ‘Večere za 5’ dogodio se ‘boom’ pratitelja na mom YouTube kanalu, a prije nekoliko sam dana napravio i Instagram. Mami sam pomagao u ‘Večeri za 5’, rezao sam jagode za desert. Mama nije bila nervozna na snimanju – govori nam ‘Mali kuhar’, a pitamo ga i je li popularan u školi i znaju li mu prijatelji da toliko voli kuhanje?
—Iz razreda mi svi znaju. Svi su me gledali na ‘Večeri za 5’. Nekad mi u autobusu priđu i pitaju ‘jesi li ti onaj s ‘Večere za 5’? – ističe simpatični Lukša koji nam otkriva da bi, kad odraste, volio raditi kod nekoga u restoranu. Za sljedeći video, govori, spremat će bijele njoke po želji pratitelja koju je dobio u komentarima ispod svog videa. Više, govori, voli raditi jela nego kolače, a mamin sljedeći zadatak je naučiti Lukšu kako raditi tijesta. Nakon toga će, govori Ivana Bačić, biti spreman za sve.
—Kad je pravio rizi-bizi, pripremila sam mu na stol sastojke koje i sama inače koristim, a on ih je napravio skroz drukčije. Začin ljubavi koji je ključan u svakom jelu da bi bilo dobro, jednostavno je ono što razlikuje jela, to je nešto specifično. Stariji sin Maroje rekao je da su Lukšine rizi-bizi bolje od mojih! – govori nam Ivana.
Za kraj, ‘Mali kuhar’ Lukša Uhodić poručio je djeci da se trude poput njega i postanu samostalni i dobri u kuhinji, ali i da ga zaprate na njegovom YouTubeu i Instagramu.

Iz tiskanog izdanja od 10. studenog 2021.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist