Grad

Mala Onofrijeva fontana obojana u plavo uz Svjetski dan šećerne bolesti

Mala Onofrijeva fontana obojana u plavo uz Svjetski dan šećerne bolesti

Grad Dubrovnik se ove godine priključio obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti, a tim povodom je Mala Onofrijeva fontana osvijetljena plavim svjetlima.
Fokus ovogodišnjeg obilježavanja je dostupnost edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom do bolje sutrašnjice.
Šećerna bolest tipa 1 se ne može prevenirati, za razliku od tipa 2 na čiju pojavnost, osim genetskih čimbenika, značajno utječu okolišni čimbenici. Moderni način života podrazumijeva dugotrajno sjedenje i smanjenu tjelesnu aktivnost, osobito u urbanim područjima. Međunarodna dijabetička federacija stoga preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću u trajanju od minimalno 30 do 45 minuta najmanje tri puta tjedno.
U svijetu od šećerne bolesti boluje 537 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina. U Republici Hrvatskoj je 2021. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 327.785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti i procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih preko 500 tisuća.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist