Aktualno

Majke, sretan vam vaš dan!

Majka s djetetom (Ilustracija - Shutterstock Images LLC)

Obilježava se Majčin dan u čast svih majki i majčinstva koji se odvija druge nedjelje u svibnju svake godine. Uspostavljen je u prvoj polovici 20. stoljeća, a korijene nosi iz pokreta za prava žena. Toga dana se majke i bake darivaju cvijećem, čestitkama i simboličnim poklonima koja su izradila njihova djeca i unuci.

Kao osnivačica Majčinog dana slovi Amerikanka Anna Marie Jarvis. Ona je 12. svibnja 1907. godine u nedjelju nakon druge godišnjice smrti njezine majke osnovala ‘Memorial Mothers Day Meeting’. S 500 bijelih karanfila izrazila je svoju ljubav prema preminuloj majci i u mjesnoj crkvi ih je dijelila drugim majkama. Posvetila se inicijativi za osnivanje službenog državnog praznika u čast majki, pišući pisma političarima, gospodarstvenicima, svećenicima i ženskim udrugama.

Već 1909. godine majke su u 45 država SAD-a slavile majčin dan, a američki predsjednik Woodrow Wilson proglasio je 1914. godine taj dan nacionalnim praznikom. Nedugo nakon SAD-a, Majčin dan postao je praznik i u Engleskoj te potom i u drugim zemljama Europe i svijeta.

FOTO: Shutterstock Images 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Studenti Sveučilišta u Dubrovnik od sada će moći stažirati u Coca-Coli

Dulist

SUTRA OD 18 DO 22 SATA Zbog utrke Pelješkim mostom privremena regulacija prometa!

Dulist