Aktualno

Macan: S ovom pozicijom SDP postaje uvjerljivo drugi blok iza HDZ-a!

Kresimir Macan kampanja Marka Filipovica za gradonacelnika Rijeke na lokalnim izborima 2021

Više nema dvojbi, Sabor se raspušta tijekom ovog mjeseca – na birališta za parlamentarne izbore ćemo koncem travnja ili sredinom svibnja. Nakon toga krenula je utrka i eskalacija pregovaranja o prijeizbornim savezima.

Tako smo “ekspresno” od jučer dobili novi lijevo – liberalni politički blok oporbenih stranaka na čelu sa SDP-om koji se uz Možemo nameće kao najozbiljnija alternativa vladajućem HDZ-u.

O izborima u travnju, na HRT-u su razgovarali Saša Tartaglia, stručnjak za politički marketing i Krešimir Macan, politički analitičar.

Postavlja se pitanje hoće li nova koalicija od deset stranaka lijevo liberalnog centra povećati izglede oporbe na skorijim izborima. Macan ističe da je blok SDP već stigao na drugo mjesto.

– Da ostanu samo na matematičkom zbroju, vjerojatno bi trebali dobiti koji mandat, tj skinuti mandat HDZ-u. To je jedan od elemenata u kampanji zbog izbornih jedinica kod nas da morat napraviti dovoljno velik blok da propali glasova bude što manje, a ako ih i bude, da onda sudjelujete u podjeli tih mandata, da profitirate od toga što ste prošli prag i da ste dovoljno veliki. S ovom pozicijom SDP postaje uvjerljivo drugi blok iza HDZ-a, rekao je Krešimir Macan, politički analitičar.

A na pitanje je li prepreka ove koalicije sastavljanje lista, Macan odgovara:

– Bilo bi da se išlo na dosadašnje načine slaganja lista, ovdje je dozvoljeno da se ide s više blokova, a cijela je priča da se više blokova podijeljno na izbore koordiniraju i da se kupe svi oni koje netko ne želi. Recimo u Splitu imate sukob splitskog SDP-a i centra od Puljka. Oni će vjerojatno ići u dva bloka i to je najbolje rješenje jer onda mogu izvući najviše birača jer neće vam birači koji su za SDP u Splitu i koje opozicija Puljku, glasat za Puljka nužno. Imate koalicije koje vam ne donose sinergiju, nego oduzimaju u zbroju. U četiri izborne jedinice, idu svi protiv HDZ-a i to je vrlo logično jer su to četiri baš jake izborne jedinice. Slavonija je četvrta, peta i ostaje Lika sedma i deveta koja je jaka od Knina do Splita – naglašava.

Tartaglia je objasnio što kaže na stav oporbe koja je prvo inzistirala na izborima što prije, da bi nakon najave HDZ-a da će se sabor raspustiti do kraja mjeseca, ostali u šoku.

– Oporba više u ovom trenutku nema mogućnosti za kontradikcije, oni se vrlo brzo moraju koncentrirati da imaju jednu kampanju koja će biti konzistentna, ne upadati jedni drugima u riječ, ići u dva ili tri bloka gdje kampanje moraju biti konvergentne govoriti o istim stvarima – kaže Saša Tartaglia, stručnjak za politički marketing.

Oporba spremna za izbore u travnju i ništa joj ne bi trebalo predstavljati problem.

– Programi u ovom trenutku nisu toliki problem i na programima se na koncu neće ni odlučivati ovi izborima, a vrlo rijetko se bilo koji izbori odlučuju na programima. Za oporbu to ne bi trebao predstavljati problem. HDZ je odavno znao kada će izabrati dan izbora i za njega kao veliku organiziranu staru stranku je to sasvim normalno. U ovom momentu oporba uključuje jedan Možemo. Ne izlazi prvi puta na parlamentarne izbore, ali prvi puta izlazi s nekakvim obvezama i očekivanjima na izborima. Od njih je to dosta teško očekivati jer se uče – dodaje Tartaglia.

Macan je komentirao i nove stranke, a posebno se osvrnuo na Vanđelića i Krišto.

– Vanđelić ima potencijala, ali mislim da je kasno krenuo, on je novo lice u nekim izbornim jedinicama ima već par postotaka za razliku od socijaldemokrata. Ja bih radije s njim pregovarao nego s nekim drugim. Ja bih radije u tom slučaju osigurao siguran ulazak u sabor i onda s jednim dva mandata krećete gradit stranke. Od svih tih vidim da se jedino događa nešto sa strankom Karoline Vidović Krišto, ona sa svojim nastupima motivira desno krilo biračkog tijela i stalno se pojavljuje u istraživanjima s jedan ili dva posto – zaključio je.

Pročitajte još

U SUBOTU Druga vatrogasna utrka u spomen Goranu Komlencu

Dulist

VLAHUŠIĆEV ‘BOSCO VERTICALE’: Predlaže ozelenjavanje fasada nebodera u Gružu

Andrea Falkoni Račić

[FOTO] Učenici Turističke i ugostiteljske škole osvojili zlato na Državnom natjecanju

Dulist