Kultura

Lupis i Bartulović u jakoj sponi duhovne poezije

Dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u klaustru Franjevačkog samostana Male braće dvije knjige poezije autora Danice Bartulović i Vinicija Lupisa.

Nazočnima se uvodno obratio Darijo Radović, predsjednik Matičinog ogranka u Podstrani, s kojim dubrovački ogranak ostvaruje kulturnu razmjenu, kazavši kako Podstranu i Dubrovnik veže msgr. Mate Uzinić, dubrovački biskup, a ujedno i počasni građanin Podstrane.

Hrvojka Mihanović-Salopek osvrnula se na dvije zbirke poezije, istaknuvši kako nije riječ samo o suradnju dvaju ogranaka, već i o sponi na području duhovne poezije.

– Oni su kao dan i noć. Lupis piše profinjenu i sofisticiranu poeziju, punu erudicije i povjesno-umjetničkih reminiscencija, dok je poezija Danice Bartulović poput noći, intuitivna, mistična, okrenuta duhovnim vibracijama – kazala je Mihanović-Salopek.

Danica Bartulović jedna je od najistaknutijih pjesnikinja duhovne poezije s 15 zbirki i preko dvije tisuće stihova uglavnom posvećenim duhovnim doživljajima. Uz duhovnost, Bartulović se izražava i kroz „ukopanost u zemlju, zavičaj iz kojeg potječe“, ali i kroz pjesme kao moralne sentence te pjesme antiratnog naboja.

– Ipak najveću dubinu postižu pjesme u kojima se tajanstveno zrcale mistični odrazi doživljaja Božje prisutnosti i predanosti pojmu dobra i duševnog prosvjetljenja – istaknula je Mihanović-Salopek te dodala kako većinu pjesama obilježava spontanost misli i jednostavan stil, a ponekad i vrlo složene refleksije.

Za poeziju Vinicija Lupisa iz knjige "Volumen Legis" Hrvojka Mihanović-Salopek kazala je kako je riječ o svojevrsnim povjesnicama s bogatstvom opisa događaja i osoba, čak i naroda.

– Uz moralnu čvrstinu, Lupisove pjesme nose osjećaj tragičnosti i sutona svijeta u kojem živimo. Lupis razotkriva današnju etičku ravnodušnost, prijetvornost i izokrenutost suvremenog svijeta nad brojnim nepravdama – kazala je Mihanović-Salopek, dodavši kako autor svoju duhovnu oazu nalazi u umjetničkim predmetima i djelima.

– Iz poezije izvire metatekstualni mozaik znanja, puna je arhaizama, dijalektizama, bilingvizama kao ornamentima autorova stila – istaknula je Mihanović-Salopek.

Pjesme iz svojih knjiga poezije čitali su sami autori, a promociju su glazbeno uveličali glazbeni umjetnici Denis Ajduković i Slobodan Begić.

Pročitajte još

‘PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE’ Tomica Kristić otkrio kako mu je Dubrovnik ‘zaradio’ besplatno sedmodnevno noćenje u dalekom Mjanmaru

Dulist

OZVUČENI LISTOPAD U ARL Manja Ristić & Mark Vernon: Improvizacija dvoglavog čudovišta

Dulist

‘Na putu bez povratka’ Dušana Kalogjere premošćuje jezične prepreke našijenaca u svijetu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija