Zanimljivosti

LUKSUZ OD 8 TISUĆA EURA ZA JEDNU NOĆ Samostan Gospe od Špilice na Lopudu otvara se kao kuća za odmor

LUKSUZ OD 8 TISUĆA EURA ZA JEDNU NOĆ Samostan Gospe od Špilice na Lopudu otvara se kao kuća za odmor

Obnovljeni Franjevački samostan Gospe od Špilice na Lopudu otvara se sljedećeg tjedna nakon dugogodišnje obnove i to kao kuća za odmor s pet luksuznih soba. Prema pisanju Financial Timesa, unatoč tako malom broju soba, ova bi kuća za odmor mogla biti najbolja u Hrvatskoj i najveličanstvenija u Europi.
Samostan je uspostavljen 1483. pa od toga i potječe ime Lopud 1483. Kuća je nešto između muzeja, elegantnog butique hotela i duhovnog utočišta 21. stoljeća zajedno s crkvom, zvonikom i romanesknim klaustrom. U njoj se nalazi i ‘sveti vrt’ inspiriran dubrovačkim vrtovima unutar samostana koji su uza se imali i apoteke, s raznim vrstama lavande, kutka biljki s citrusnom notom, verbenom, travom, timijanom i stablima voćki.

Odmah pri ulazu nalazi se otmjena blagovaonica. Do te sobe je boravak s impresivnim umjetninama koje su prikupile tri generacije Thyssen-Bornemisza. Objekt ima pet prostranih, elegantnih spavaćih soba koje su nekoć bile ćelije franjevaca. Sav najmještaj izradila je talijanska minimalistica Paola Lenti, a svaku sobu krasi i dio povijesnog namještaja.

Objekt neće imati restoran kao takav, ali imat će chefa. Nema ni bazena, ali postoji stubište koje vodi ravno na more gdje se može kupati. Gostima će biti na raspolaganju SUP daske, kajaci i oprema za ribolov kao i osobni trener te učitelj joge na poziv.

Također, šaman iz sjeverne Švedske izradio je mapu s devet mjesta za meditaciju u vrtovima, prepunih bilja koje ublažava tjeskobu. Lopud 1483 nudi ekskluzivni boravak za 10 ljudi od 8 tisuća eura po noćenju ili dvokrevetne sobe od 1400 eura po noćenju od rujna. Sa svojih pet soba, Lopud 1483 otvorit će se po principu ekskluzivnog boravka kroz srpanj i kolovoz, dok će s prvim danima rujna ponovno postati ‘konvencionalan’ hotel.

Pročitajte još

ANDRO VIDAK NAJAVIO SVEČANO OTVORENJE: Neizmjerno sam zahvalan zbog velike podrške dubrovačke javnosti!

Andrea Tomurad

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist