Aktualno

LUKŠA MATUŠIĆ DEMANTIRA NAGAĐANJA: U vodi nema Escherichije coli!

LUKŠA MATUŠIĆ DEMANTIRA NAGAĐANJA: U vodi nema Escherichije coli!

U vodoopskrbnoj mreži Dubrovnika nema pokazatelja opasne bakterije Escherichije coli. Rekao je to za DuList predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić naglasivši kako odgovorno tvrdi da E. coli nema, što pokazuju i privremena izvješća jer se rezultati za ovu bakteriju očituju nakon 24 sata. Time je demantirao neprovjerene informacije koje su se počele širiti među građanima, a nakon što je jučer javnost obaviještena kako voda s izvorišta Ombla nije za piće.

Kako su naveli iz Vodovoda nakon perioda bez kiša, prilikom prvih većih oborina uobičajeno dolazi do procesa ispiranja podzemlja i nadzemlja.

-Riječ je o prirodnom procesu tijekom kojeg dolazi do pojačane pojave donosa organskog onečišćenja, koje potom podzemljem dolazi do vodozahvatnog područja – objasnili su danas iz Vodovoda.

No, Dubrovnikom su počele kružiti informacije kako se u vodi pojavila bakterija Escherichia coli što iz Vodovoda odlučno demantiraju. Pojačano se uzorkuje i voda iz vodovodne mreže i sirova voda, dok se dezinsekcija provodi stalno.

– Nadležne službe Vodovoda 24 sata vrše i nadziru dezinfekciju, čime osiguravaju mikrobiološku čistoću vodoopskrbne mreže. Učinke dezinfekcije prati se i pojačanim analizama uzoraka iz mreže, a isto tako više puta dnevno uzorkuje se sirova voda. Ujedno se održava redovita komunikacija s djelatnicima Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, koji obavljaju fizikalno-kemijske i mikrobiološke analize vode te prate stanje u mreži – naveli su još jutros iz Vodovoda.

 

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist