Kultura

Luko Paljetak i fra Ivan Kramar predstavit će svoje dvije knjige u Saloči od zrcala

I ove godine u sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Dubrovačke knjižnice dolaze akademik Luko Paljetak i fra Ivan Kramar održati promociju svojih zbirki pjesama. Paljetak će govoriti o Kramarovoj knjizi “Čavli zime”, dok će fra Kramar predstaviti Paljetkove “Pitome urlike”. Ovu književnu večer koja će se održati u srijedu, 4. studenoga 2020., u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad s početkom u 18.30 sati, uveličat će i pijanistica Marija Grazio, kao i doc. dr. sc. Katja Bakija koja će sudjelovati u predstavljanju.

‘Pjesnik ljubavi’, kako Kramar naziva Paljetka, novom zbirkom ‘’Pitomi urlici’’ stvara hommage svojoj voljenoj ženi Anamariji. U strogoj formi stiha ispovijeda se javnosti o svojoj životnoj ljubavi s naglaskom na vrijeme u kojem ona fizički više nije tu. Na sebi svojstven način želi zadržati živom i sliku i život sa svojom Anuškom, Odlazak dragih bića s ovog našeg vidljivog svijeta možda i nije odlazak, možda je samo privid neke druge stvarnosti, nama nedokučive. (…) Zbirka poezije Pitomi urlici drama je iskonskog susreta sa samim sobom, rapsodija urlika pripitomljenih i prisutnih u svakodnevnom životu pjesnika. Ostavlja bez daha svojom iskrenošću susreta s najtamnijim osjećajima izgubljenosti i tuge iz koje izvire svijetlo i vjera u onostranu beskonačnost, napisao je u predgovoru Paljetkove knjige fra Ivan Kramar, predstojnik franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju.

Luko Paljetak pak, u predgovoru Kramarove knjige piše kako se Kramar ovom knjigom prepušta vodstvu svoga srca nižući stih za stihom, ne bojeći se nikoga izvan svoga svijeta, osim vlastitih klonuća i uzdignuća, iskusivši da u tom poslu oni koji podliježu tako zadanoj Ljubavi razapeli su svoje tijelo s njegovim strastima i požudama. Kaže kako Kramar osjeća muku takve podložnosti i takva položaja zato svojoj knjizi daje naslov Čavli zime, i tom genitivnom metaforom obuhvaća sav raspon svojih osjećaja koji iz njega izvlače riječ za stih, a stih, kao i samoća, dar je na kojemu treba pomno raditi, u svijetu koji se smanjio, a ljudi su pobjegli u svoje tamnice, napisao je Paljetak.

Zbog pridržavanja svih epidemioloških mjera i preporuka dolazak na promociju potrebno je potvrditi mailom na press.dkd@gmail.com

Pročitajte još

DUO DORA KAMBER i PERO ŠKOBELJ Najveća je trema svirati pred našim učenicima

Dulist

[VIDEO/FOTO] 45 GODIŠTA KUD-a MARKO MAROJICA Raskoš tradicije župskog kraja

Dulist

Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika u Saloči od zrcala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija