Hrvatska

Lorencin na jednom od najvećih turističkih sajmova na svijetu

Darko Lorencin

U sklopu službenog posjeta jednom od najvećih turističkih sajmova – ITB u Berlinu, ministar turizma Darko Lorencin sastao se danas s generalnim tajnikom UNWTO-a, Talebom Rifaijem, kojega je upoznao sa odličnim prošlogodišnjim turističkim rezultatima i aktivnostima u turističkom sektoru Republike Hrvatske.

Ministar je predstavio aktivnosti vezane uz implementaciju Strategije, privatizaciju turističkih kompanija, transformaciju sustava turističkih zajednica u DMO te koncept razvoja pojedinih destinacija u pred i post sezone (tzv. PPS), kroz poticanje manifestacija i stvaranje inovativnih turističkih proizvoda, navevši primjer Red Bull Air Race svjetskog prvenstva 2014. koje se u travnju održava u Rovinju te festivala Ultra Europe koji se u srpnju održava u Splitu. Jedna od tema sastanka bio je i vizni režimu, koji predstavlja izazov za sve zemlje EU, pa tako i za Hrvatsku, javljaju iz Ministarstva.
„U procesu izdavanja viza učinjeni su mnogi napreci. Otvoreni su vizni centri, smanjen je broj potrebnih dokumenata, omogućena online prijava, no i dalje ćemo nastojati da se cijeli proces, dodatno pojednostavi. Nedavno smo bili u Rusiji i Ukrajini, gdje smo predstavili turističku ponudu naše zemlje, ali i sve potencijalne turiste detaljno upoznali s mogućnostima oko izdavanja viza, a ovoga ćemo mjeseca ponovno posjetiti Rusiji, odnosno turistički sajam MITT u Moskvi“, istaknuo je ministar Lorencin, najavivši kako će uskoro ponovno razgovarati s predstavnicima Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH na temu dodatnog pojednostavljenja i ubrzavanja procesa izdavanja viza.
Generalni tajnik Rifai pohvalio je sve napore i aktivnosti koje RH poduzima u turizmu, posebice po pitanju rješavanja viza, te ujedno čestitao Hrvatskoj na prestižnoj UNWTO Ulysses nagradi za inovacije u istraživanju i tehnologiji u turizmu, koju je osvojio projekt „3D AR Visual Portal“ .
U nastavku dana, ministar se sastao i s predsjednicom Odbora za turizam njemačkog Bundestaga, Heike Brehmer, kojoj je predstavio trendove u hrvatskom turizmu te potencijalne investicije u turizam RH za koje, kako je kazao, postoji veliki interes među njemačkim ulagačima. Ministar je tom prilikom naglasio značaj njemačkog tržišta za Hrvatsku, čiji turisti čine 20 posto ukupnih turista u Hrvatskoj, ali i nekih drugih tržišta poput Velike Britanije, skandinavskih zemalja i Poljske. Nadalje, istaknuo je kako je glavni dugoročni cilj Hrvatske produljenje sezone putem razvoja novih turističkih proizvoda, kao što su golf, gourmet, zdravstveni turizam, avanturistički turizam i manifestacije, koje će se odvijati u pred i posezoni i na taj način privlačiti turiste u našu zemlju i izvan ljetnih mjeseci.

Ministar Lorencin sudjelovao je danas i na konferenciji za medije, u sklopu koje je predstavljena turistička ponuda Republike Hrvatske u 2014. godini. Pred brojnim okupljenim novinarima i predstavnicima turističkog sektora iz cijeloga svijeta, ministar je istaknuo važnost turizma za gospodarstvo RH te ukratko predstavio planove za razvoj turističkog sektora. Uz ministra, konferenciju su održali direktorica Glavnog ureda HTZ-a, Meri Matešić i direktor predstavništva HTZ-a u Njemačkoj, Mato Radić.
„Turizam je u Hrvatskoj sektor koji čini čak 15 posto BDP-a i zbog toga je od iznimne važnosti za naše gospodarstvo. Upravo zato, vrlo je važno razvijati turističke potencijale kojima obiluje naša zemlja te stvarati nove motive dolazaka, odnosno nove i inovativne turističke proizvode, posebice u razdoblju pred i posezone. Razvoj inovativnih turističkih proizvoda, koji će pridonijeti rastu turističke potrošnje, i ovogodišnji je cilj Ministarstva turizma, pa su tako i aktivnosti koje provodimo usmjerene upravo na razvoj i jačanje navedenog segmenta“, istaknuo je ministar Lorencin te dodao kako dugoročan cilj u narednih šest godina realizirati novih 7 milijardi eura investicija u turistički sektor, koje će se velikim dijelom odnositi na dizanje kvalitete, ali i smještajne hotelskog smještaja.
Drugog dana posjeta sajmu, 6. ožujka, predviđen je susret ministra Lorencina sa egipatskim ministrom turizma Hishama Zaazoua, te niz sastanaka sa svjetskim i njemačkim turoperatorima, zračnim prijevoznicima i udrugama u turizmu, na temu jačanja turističke suradnje.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist