Grad

LOKALNI AUTOBUSERI GRADONAČELNIKU ‘Odluka o zabrani shuttle buseva je suprotna zakonu, ugrožena nam je egzistencija’

LOKALNI AUTOBUSERI GRADONAČELNIKU 'Odluka o zabrani shuttle buseva je suprotna zakonu, ugrožena nam je egzistencija'

Prve rekacije na odluku Grada kojom se zabranjuje prometovanje shuttle busevima preko Pila, a slijedom koje će zadaću prijevoza kruzeraša iz Gruža preuzeti JP Libertas, već počinju stizati na adresu DUlIsta. Prvi su nam se obratili iz Udruge Ragusa Bus koji su poručili da ih je ovaj potez gradonačelnika uvelike iznenadio budući je okrenuta direktno protiv lokalnih prijevozničkih tvrtki.

‘Odlukom o uvođenju Libertasa kao jedinstvenog prijevoznika za shuttle bus gradonačelnik direktno dovodi do ukidanja autoprijevozničke djelatnosti u Dubrovniku. Svi smo itekako svjesni da je broj izletničkih autobusa naspram shuttle buseva zanemariv te se time onemogućuje lokalnim firmama obavljanje djelatnosti za koju su registrirani. Predmetna odluka kosi se sa zakonima o cestovnom prijevozu u kojem je jasno naznačena razlika između linijskog, gradskog, povremenog i shuttle bus – uz napomenu da se shuttle bus odnosi na samo i isključivo na transfere Zračna luka Dubrovnik – Centar – Zračna luka Dubrovnik. Transferi Luka Gruž – Pile – Luka Gruž spadaju u kategoriju povremenog prijevoza, a ne shuttle bus niti javnog gradskog prijevoza’, objasnili su iz Udruge.

Za provedbu ovakve odluke Grad Dubrovnik je trebao ishodovati suglasnost policijske uprave, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, važeće ugovore s brodarima i/ili domicilnim agencijama koje zastupaju brodare na području Republike Hrvatske o čemu nisu dobili nikakvu obavijest, nadalje ističu te molimo da ako su suglasnosti izdate da ih o tome nadležni i obavijeste.

‘S ovakvom odlukom Grad Dubrovnik se postavlja kao monopolist u povremenom prijevozu za putnike s brodova na kružnim putovanjima te time nestaje tržišna utakmica. Također bismo naglasili da ovom odlukom Grad Dubrovnik direktno uvodi vlastita pravila na području koje je pod ingerencijom Republike Hrvatske, a ne Grada Dubrovnika. Grad koji koristi floskulu ‘Respect the City’ pozivajući građane i turiste da poštuju isti istodobno izravno ugrožava egzistenciju dvjestotinjak dubrovačkih obitelji. Udruga Ragusa Bus ovim putem najavljuje aktivnosti kojima će zaštititi svoja prava’, zaključili su.

Pročitajte još

Otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru nastavlja se idući tjedan

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] ‘HRVATSKA SLOBODA NIJE DOŠLA PREKO NOĆI’ 33. obljetnica osnutka Specijalne jedinice policije Grof

Dulist