Aktualno

Ljekarnica iz Dubrovnika koja je djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule izvukla se bez opomene

Povjerenstvo za etiku i deontologiju Hrvatske ljekarničke komore tvrdi da ljekarnica iz zagrebačke ljekarne Čelina na Jordanovcu nije prekršila Kodeks ljekarničke etike kada je zbog priziva savjesti odbila djevojci izdati ginekološki propisane kontracepcijske pilule.

“Povjerenstvo za ljekarničku etiku i deontologiju je na sjednici održanoj 23.studenog 2018., razmotrilo pristigli prigovor pacijentice po pitanju priziva savjesti magistre zaposlene u Ljekarni Čelina. Prilikom razmatranja, na temelju zaprimljenih izjava same pacijentice, prozvane magistre i voditeljice ljekarne, uzete su u obzir sve okolnosti događaja te budući da nije bilo ugroze zdravlja i života, a pacijentici je lijek u istoj ljekarni izdan sutradan, Povjerenstvo je zaključilo kako je prozvana magistra postupila u skladu s Kodeksom ljekarničke etike i deontologije, članak 12, stavak 3. u kojem stoji da “Magistar farmacije ima pravo priziva savjesti samo ako time ne dovodi u opasnost zdravlje i život bolesnika”, zaključilo je Povjerenstvo, javlja RTL.

“Nastavno na odluku Povjerenstva, Hrvatska ljekarnička komora, uvažavajući pravo pacijenta na uslugu izdavanja lijeka i pravo magistra farmacije na priziv savjesti, još jednom podsjeća članstvo na važnost organizacije posla u ljekarnama na način da svim pacijentima bude pružena kvalitetna ljekarnička usluga izdavanja i savjetovanja o primjeni lijekova. Iako je u ljekarničkoj mreži koja broji 1 187 ljekarničkih jedinica, prigovor na priziv savjesti kao razlog neizdavanja lijeka istaknut svega dva puta u proteklih pet godina, potrebno je poduzeti sve potrebne korake kako bi se osiguralo da pacijenti ni u takvim, dosad uistinu rijetkim i izoliranim slučajevima, ne budu uskraćeni za uslugu izdavanja lijeka”, zaključak je Povjerenstva.

U ovoj zagrebačkoj ljekarni djelatnica je jednoj djevojci odbila izdati kontracepcijske pilule, pozvavši se na priziv savjesti. Objasnila je da se ona osobno ne slaže s korištenjem pilula, iako su djevojci pilule bile ginekološki propisane. Djevojka je, naime, ispričala da pilule koristi kako kao metodu kontracepcije, tako i zbog obilnog menstrualnog krvarenja.

Pročitajte još

GUŽVE NA KONAVOSKIM GRANIČNIM PRIJELAZIMA Kilometarske kolone prema Crnoj Gori

Dulist

Rovinj, Vir i Poreč u vrhu srpanjskih destinacija, županija na milijun i pol noćenja

Dulist

MATO FRANKOVIĆ Pročelnici ne smiju biti filmske zvijezde. Moraju biti spremni raditi od jutra do mraka

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija